Coreea de Nord susține că a testat cu succes o nouă rachetă hipersonică

Coreea de Nord susține că a testat cu succes o nouă rachetă hipersonică

Coreea de Nord anunță marți că a testat cu succes racheta hipersonică numită Hwasong-8. Noua rachetă este una dintre „cele cinci arme importante” care vor fi produse în cadrul planului cincinal de dezvoltare militară. Presa de stat spune că este „o armă strategică”, ceea ce înseamnă că poate transporta bombe nucleare.

Lansarea de marți indică în mod clar că Phenianul dezvoltă tehnologii militare, în ciuda sancțiunilor stricte.

„Noul sistem militar crește capacitatea de apărare a națiunii noastre”, spune agenția de presă KCNA.

Este al treilea test realizat de Coreea de Nord în decurs de o lună. Anterior, a lansat o nouă rachetă de croazieră și a prezentat o rachetă balistică ce poate fi lansată de pe un tren.

Ce este o rachetă hipersonică

Rachetele hipersonice sunt mai rapide și mai agile decât cele normale, ceea ce le face mai greu de interceptat pentru sistemele anti-rachetă.

KCNA spune că testele au confirmat „controlul navigațional și stabilitatea rachetei”.

Coreea de Nord a introdus și o tehnologie de pre-alimentare a reachetelor cu combustibil. Asta înseamnă că ar pot rămâne în poziția de lansare timp de câțiva ani și pot fi acționate pe loc.

„În acest moment este dificil să ne dăm seama care sunt capacitățile rachetei, dar probabil că va fi o provocare pentru sistemele convenționale anti-rachetă”, spune dl. Panda, de la Carnegie Endowment for International Peace.

Sursa: BBC

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook