Praga| Proteste violente împotriva restricțiilor, cu mii de participanți. „Nu suntem oi”

Praga| Proteste violente împotriva restricțiilor, cu mii de participanți. „Nu suntem oi”

Poliția cehă a folosit duminică gaze lacrimogene și tunuri de apă în timpul unui protest violent din Praga, organizat împotriva măsurilor luate de guvern pentru a contracara epidemia Covid-19. Câteva mii de manifestanți s-au adunat pentru a cere demisia ministrului Sănătății, Roman Prymula, autorul măsurilor de restricție.

Demonstrația a luat o întorsătură violentă atunci când poliția a început să disperseze mulțimea, numărul participanților fiind cu mult peste ceea ce era permis pentru mitinguri.

„Participanții au atacat poliția fără niciun motiv”, a declarat șefului poliției din Praga, Tomas Lerch, în timp ce un alt oficial din cadrul poliției a dat vina pe „manifestanții radicali”. „Am folosit tunuri de apă, gaze lacrimogene și petarde”, a spus Lerch, adăugând că aproximativ 20 de polițiști au fost răniți.

Serviciile de urgență au declarat într-un tweet că au tratat nouă persoane, iar alte patru au avut nevoie de internare.

Înainte de miting, poliția a arestat 50 de persoane și a confiscat artificii, bastoane telescopice și arme.

Țara a înregistrat vineri un record de 11.105 de cazuri noi într-o singură zi. Până duminică, numărul total, de la începutul epidemiei, a fost de 170.000 de cazuri și peste 1.400 de decese.

Mitingul a fost organizat de asociația HON, dar suporterii echipelor de fotbal au constituit o parte semnificativă a mulțimii.

Ministrul Sănătății „nu admite nicio opoziție. Cum îndrăznește? Cu cine crede că vorbește? Nu suntem oi, suntem oameni normali”, a declarat Vlasta Ciencialova, un demonstrant care a venit la Praga din estul țării, pentru AFP.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook