Polonia vrea să interzică rețelelor de socializare să cenzureze sau să suspende conturi

Polonia vrea să interzică rețelelor de socializare să cenzureze sau să suspende conturi

Angela Merkel consideră „problematică” suspendarea definitivă de pe retelele sociale a președintelui Donald Trump, care își petrece ultima săptămână la Casa Albă. Rețelele sociale nu sunt dispuse să-și asume riscul incitării la violență, după ce susținătorii lui Trump au luat cu asalt Capitoliul. „Este posibil să interfereze cu libertatea de exprimare, dar în conformitate cu limitele definite de legiuitor și nu prin decizia conducerii unei companii”, a spus purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel. Varșovia, care apără și mai înflăcărat dreptul la libera exprimare, acționează.

Proiect de lege anti-cenzură

Guvernul polonez anunță un proiect de lege care scoate în afara legii orice interzicere de pe retelele sociale care nu este justificată legal. „Eliminarea conținutului este o încălcare directă a legii pe care platformele care operează în Polonia trebuie să o respecte”, declară secretarul de stat al Ministerului Justiției, Sebastian Kaleta, pentru ziarul Rzeczpospolita.

Concret, un utilizator care crede că a fost cenzurat pe nedrept, va putea contesta decizia în fața rețelei de socializare, care va avea 24 de ore pentru a răspunde. În cazul unui dezacord, recursul legal va fi posibil, iar contul trebuie redeschis în termen de șapte zile, dacă reclamantul are câstig de cauză. Nerespectarea acestei proceduri poate duce la o amendă de până la 8 milioane de zloți (1,7 milioane de euro).

Populiști în vizor

Guvernul condus de PiS, un partid ultraconservator care se remarcă prin pozițiile sale anti-migrație și ostile față de „ideologia LGBT”, se teme să nu fie următorul pe lista suspendărilor. „Cenzura libertății de exprimare, care este domeniul regimurilor totalitare și autoritare, revine acum ca un nou mecanism comercial pentru a lupta împotriva celor care gândesc diferit”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki pe Facebook, cerând Uniunii Europene să adopte o măsură asemănătoare.

Șeful Twitter, Jack Dorsey, este și el nemulțumit de faptul că l-a interzis pe Donald Trump. Este un „eșec din partea noastră de a promova o conversație sănătoasă”, a spus el. Acest tip de măsuri „ne despart, limitează posibilitățile de a explica, de a învăța”.

Criticile Facebook… pe Facebook

În ultimii ani, rețelele sociale au blocat conturile mai multor lideri politici de extremă dreaptă. Este și cazul deputatului Janusz Korwin-Mikke, care a acuzat Facebook că este condus de „fasciști și bolșevici”. Ultra-conservatorii PiS se tem acum de un dezechilibru al moderărilor de pe platformă.

Europarlamentarul PiS, Patryk Jaki, acuză suspendarea contului de Facebook al Grupului Visegrad, care apără interesele comune ale celor patru țări din Europa Centrală (Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia), precum și „ închiderea masivă a conturilor care critică stânga”. „Apărarea libertății de exprimare devine din nou cea mai mare provocare pentru conservatori”, spune el… tot pe Facebook.

Sursa: La Croix

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook