Politicienii vor să schimbe numele aeroportului John Wayne din cauza atitudinii rasiste a actorului

Politicienii vor să schimbe numele aeroportului John Wayne din cauza atitudinii rasiste a actorului

Partidul Democrat din Orange County, California, solicită Consiliului de Supervizare al comitatului să schimbe numele Aeroportului John Wayne.

Prezentată de Ada Briceño, președintele Partidului Democrat al Orange County, împreună cu profesorii Fred Smoller și dr. Michael A. Moodian de la Universitatea Chapman, propunerea condamnă declarațiile rasiste și sectare ale lui John Wayne, numindu-l pe actor „suprematist alb, anti-LGBT si anti-indigeni.”

Comentariile de care e acuzat actorul provin dintr-un interviu dat în 1971 pentru Playboy Magazine, în care Wayne a declarat că a crezut în supremația albă și că „nu se simte vinovat că acum cinci sau zece generații, oamenii erau sclavi”, după cum relatează Los Angeles Time.
„Cred în supremația albă până când oamenii negri sunt educați pentru responsabilitate”, a spus Wayne atunci. „Nu cred în acordarea pozițiilor de conducere unor persoane iresponsabile.”
De asemenea, Wayne a folosit o insultă homofobă cu referire la filmul „Cowboy de miezul nopții” și a făcut declarații disprețuitoare despre nativii americani.
„Nu cred că am greșit ca am luat această țară grozavă de la ei. […] Așa-numitul nostru furt al acestei țări a fost doar o problemă de supraviețuire”.

Deși au existat încercări anterioare nereușite de a schimba numele aeroportului, semnatarii actualei cereri cred că „mișcările din ultima perioadă, de eliminare a simbolurile și numelor rasiștilor” ar putea fi un catalizator pentru realizarea schimbării.
„Este recunoscut că simbolurile rasiste produc stres, traume fizice și psihologice de durată, în special pentru persoanele de culoare și alte grupuri oprimate, iar eliminarea simbolurilor rasiste oferă un proces necesar pentru comunități, pentru a aminti de actele de violență istorice și a recunoaște victimele opresiunii”, spune cererea.

În ceea ce privește denumirea aeroportului, politicienii au sugerat o soluție simplă: Aeroportul Orange County.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook