Salut, sunt George Mihalcea și-ți spun ce oraș ai putea vizita, cinematografic vorbind, în aceste vremuri de autoizolare!

Pentru că unul dintre lucrurile pe care nu le mai poți face pe timp de pandemie este să călătorești, îți propun azi un city break cinematografic în Roma lui Federico Fellini.

Roma este un personaj în sine în multe din filmele de început ale lui Fellini, însă în niciunul din filmele italianului orașul nu e atât de atent studiat ca în Roma, comedia autobiografică din 1972.

Inspirat de experiențele personale ale tânărului Fellini ajuns în Roma din Rimini, orașul său natal, Roma lui Fellini este o declarație de dragoste plină de tandrețe pe care Fellini o face capitalei italiene. Pe muzica celebrului compozitor Nino Rota.

Niciun colț al Romei nu scapă ochiului cinematografic al lui Fellini: bordeluri, vodeviluri, cartiere mărginașe, catacombe, specatacole de modă cu haine preoțești pentru nobilimea decadentă a orașului.

Roma lui Fellini din 1972 e o călătorie fascinantă până la delir și trebuie văzută ca să înțelegi mai bine ce anume l-a inspirat pe Paolo Sorrentino să facă în 2013 propria sa versiune despre farmecul nebun al capitalei italiene în La grande bellezza.

Vezi trailer-ul aici.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook