La CINEMALEPH îți aduc în această săptămână unul dintre cele mai frumoase documentare din punct de vedere vizual ale ultimilor ani: „The Salt of the Earth”, al regizorului german Wim Wenders.

După multe lungmetraje de ficțiune premiate în toată lumea – trebuie neapărat să vezi Paris, Texas din 1984 sau Wings of Desire din 1987, dacă n-ai făcut-o până acum – Wim Wenders se dovedește a fi  în ultimii ani și un mare maestru al documentarului. Buena Vista Social Club, filmul său despre muzica cubaneză, Pina– biografia dedicată coregrafei Pina Bausch sau „The Salt of the Earth” pe care-l vezi acum la Cinemaleph sunt câteva din documentarele-eveniment semnate de Wim Wenders.

În „The Salt of the Earth”, regizorul german face portretul cinematografic al fotografului și jurnalistului brazilian Sebastião Salgado. Vei vedea în acest documentar că biografia fotografului Brazilian care a vizitat peste o sută de țări de pe glob pentru a suprinde omul în mediul său natural, cu toate minunățiile pe care le creează  și cu toate catastrofele pe care le cauzează, e doar un pretext pentru Wim Wenders. Un pretext cinematografic pentru a ilustra impactul uriaș pe care activitățile umane le-au avut asupra planetei în ultimii zeci de ani.

În documentarul „The Salt of the Earth”, regizorul Wim Wenders îți arată prin lentila fotografului Sebastião Salgado toate grozăviile umane la care acesta a fost martor : condițiile de muncă din minele de aur ale Braziliei natale, crizele umanitare din Etiopia, războiul din fosta Iugoslavie, genocidul din Rwanda…

Chiar la începutul documentarului, fotograful explică într-un monolog memorabil că a fotografia înseamnă – potrivit originilor grecești ale cuvântului- a picta cu lumină.

Cam asta face- la nivel cinematografic-  regizorul Wim Wenders în filmul „The Salt of the Earth”: pictează cu lumină mizeria și frumusețea omului contemporan așa cum se reflectă el în fotografiile lui Sebastião Salgado.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook