Care e sentimentul pe care l-ai încercat cel mai des în mult hulitul an 2020 de care ne-am despărțit recent?

Dacă stai să faci rapid o recapitulare a breaking news-urilor de anul trecut, răspunsul vine singur: teama. Știrile despre incendiile din Australia, tensiunile politice iscate de asasinarea genralului iranian Soleimani, pandemia de Covid 19, mișcarea Black Lives Matter, alegerile din Statele Unite…ți-au sporit anxietatea și au făcut ca 2020 să pară un an apocaliptic.

Cred că cea mai bună terapie după un an de groază ca 2020 nu poate fi decât râsul. Tocmai de aceea îți recomand filmul Death to 2020/ Jos cu 2020, un mokumentary britanic făcut de echipa care a creat celebrul serial Black Mirror.

În „Jos cu 2020”, acest fals documentar despre anul trecut, autorii au imaginat o serie de personaje fictive care trec în revistă, cu mult umor negru, principalele evenimente șocante ale lui 2020. Nimeni nu scapă de ironiile scenariștilor: Donald Trump, Joe Biden, Boris Johnson, Greta Thunberg sau familia regală britanică sunt satirizați fără milă și pudoare în falsul documentar Jos cu 2020. Samuel L. Jackson, în rolul unui jurnalist american, și Hugh Grant,  greu de recunoscut în postura unui istoric britanic,  sunt savuroși.

Umberto Eco scria în Numele Trandafirului că râsul este o garanție a libertății pentru că omoară frică. Ceva care-ți provoacă un râs eliberator nu te mai poate înspăimânta. Jos cu 2020 – acest mocumentary britanic de pe Netflix, mi se pare cea mai bună atitudine față anxietățile trecutului recent. Ce mod mai bun de a te despărți de spaimele anului trecut decât râzând de acest an nebun care a fost 2020?

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook