Pfizer se vinde scump| UE trebuie să plătească mai mult pentru vaccinul anti-Covid: „Prețurile cresc rapid”, spune premierul bulgar

Pfizer se vinde scump| UE trebuie să plătească mai mult pentru vaccinul anti-Covid: „Prețurile cresc rapid”, spune premierul bulgar

Premierul bulgar Boyko Borissov a dezvăluit că un nou contract pe care Uniunea Europeană îl negociază cu Pfizer/BioNTech pentru 2022 prevede un preț semnificativ crescut al vaccinului anti-Covid. Blocul UE vrea să încheie un acord de aprovizionare cu până la 1,8 miliarde de doze, dintre care 900 de milioane opționale, care urmează să fie livrate în 2022 și 2023, potrivit Reuters.

Borissov a declarat că UE negociază noul contract la un preț de 19,5 euro (23,22 dolari) pe doză. „Prețurile cresc rapid”, a spus Borissov în timpul unei călătorii într-un sat din sudul Bulgariei.

„Prețul Pfizer a fost de 12 euro, apoi a crescut la 15,5 euro. Acum se semnează contracte pentru 2022 și 2023 – 900 de milioane de doze, dar la un preț de 19,5 euro”.

O creștere semnificativă față de 15,5 euro pe doză, cât a plătit UE pentru cele 600 de milioane de doze Pfizer pe care le-a contractat până acum, potrivit unui document intern al UE.

UE confirmă

Un oficial al UE implicat în discuții cu producătorii de vaccinuri a confirmat prețul citat de Borissov pentru noul contract, dar a spus că negocierile nu sunt încă finalizate.

Pfizer/BioNTech se angajează să acopere și noile variantele, ceea ce înseamnă că ar oferi vaccinuri îmbunătățite dacă mutațiile coronavirusului devin predominante, a spus un alt oficial UE.

„Va costa cel puțin 18 miliarde de euro… Asta înseamnă că, în noile bugete, experții financiari ar trebui să aloce sume mult mai mari pentru vaccinuri”, subliniază Borisov.

Cea mai lentă campanie de vaccinare

Guvernul lui Borissov a refuzat inițial să achiziționeze toate dozele Pfizer care erau destinate Bulgariei, deoarece a considerat că prețul este prea mare.

Țara cu 7 milioane de locuitori, care a pariat inițial pe vaccinul AstraZeneca, a întâmpinat dificultăți de livrare. Până în prezent a vaccinat aproximativ 7,7% din populație cu o primă doză, cea mai lentă rată din UE.

Borissov a declarat că guvernul său a asigurat livrarea a aproximativ 2,7 milioane de doze de Pfizer până la mijlocul lunii iunie, ceea ce ar trebui să accelereze campania și să asigure imunitatea de grup a bulgarilor.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook