Pfizer are capacitatea de a dezvolta un vaccin specific variantei Omicron în cel mult 100 de zile

Pfizer are capacitatea de a dezvolta un vaccin specific variantei Omicron în cel mult 100 de zile

Producătorul celui mai utilizat vaccin din Europa spune că este capabil să dezvolte o doză specifică variantei Omicron în cel mult 100 de zile. Totodată, au lansat studii pentru a determina dacă varianta Omicron este evită, sau nu, protecția oferită de vaccinul actual. Efectuarea simultană a acestor două procese înseamna că „nu va exista timp pierdut”, spune BioNTech, partenerul Pfizer.

Primele rezultate ale analizelor ar trebui să fie disponibile în „două săptămâni”. Pfizer va decide apoi dacă este util să continue dezvoltarea unui nou ser.

Aceeași strategie ca Moderna

Pfizer adoptă aceeași strategie pe care a ales-o și concurentul său, Moderna, care are în vedere „o doză de rapel specifică variantei Omicron”. Potrivit lui Stéphane Bancel, CEO-ul său, Moderna „și-a demonstrat în mod repetat capacitatea de a oferi noi candidați care pot intra în faza de studii clinice în 60-90 de zile”.

AstraZeneca nu face excepție. La fel ca Pfizer și Moderna, grupul susține că își poate actualiza serul „foarte repede”. Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) consideră însă că este „prematur” să fie demarată o campanie de adaptare a vaccinurilor la Omicron.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a reamintit că va dura „câteva săptămâni” până vor exista date legate de contagiozitatea și virulența noii variante.

Sursa: CNews

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook