Petrecerile de Crăciun și Revelion pot provoca un al treilea val. „Nu putem sărbători ca în anii precedenți”

Petrecerile de Crăciun și Revelion pot provoca un al treilea val. „Nu putem sărbători ca în anii precedenți”

Tot mai multe țări permit cetățenilor să se reunească cu cei dragi pentru sărbătorile de la sfârșitul anului, însă decizia provoacă teamă în legătură cu un al treilea val care ar putea apărea în urma petrecerilor. Mai ales după cea din 31 decembrie. Crăciunul și Anul Nou sărbătorite împreună cu familia și prietenii provoacă îngrijorare în rândul medicilor. O teama împărtășită și de unii lideri europeni.

„Pe 31 decembrie virusul va circula cel mai mult”

„Ceea ce mă sperie este Revelionul fără izolare”, a reacționat miercuri Rémi Salomon, președintele comisiei medicale a spitalelor din Franța. În practică, el se teme că „sunt destul de mulți oameni care se vor vizita între ei. Bem puțin alcool și nu mai respectăm distanțarea, nu mai purtăm mască. Pe 31 decembrie virusul va circula cel mai mult”, spune el, „amintind că virusul este diabolic: se poate transmite fără să ne dăm seama, fără să avem simptome”. În primplan sunt adulții tineri, deosebit de afectați de formele asimptomatice ale Covid-19 și care s-ar putea infecta în masă cu ocazia Revelionului.

Șeful guvernului francez, Jean Castex, are aceeași opinie. „Primul lucru pe care îl avem în vedere sunt sărbătorile, care sunt uzine de Covid”, a spus premierul. Nu putem lăsa garda jos. Scopul nostru este de a permite o revenire treptată la o viață mai normală, să petrecem sărbătorile cu cei dragi în timp ce limităm riscul unei reluări epidemice”, a spus el. Și dacă „stingerea va fi ridicată în mod excepțional pe 24 și 31 decembrie pentru a ne întâlni cu cei dragi, asta nu înseamnă că vom putea sărbători Crăciunul și Anul Nou ca în anii precedenți”, a subliniat premierul.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook