Petrecere Covid| 21 din 33 de participanți au fost infectați cu Omicron. Toți erau triplu vaccinați

Petrecere Covid| 21 din 33 de participanți au fost infectați cu Omicron. Toți erau triplu vaccinați

Un studiu recent realizat în Norvegia amplifică îndoielile cu privire la utilitatea certificatului de vaccinare: în timpul unei petreceri private la care toți invitații erau vaccinați cu trei doze, două treimi dintre oaspeți au fost infectați în aceeași seară.

Studiul, publicat în preprint, analizează ceea ce se numește un eveniment de „super-contaminare” care a avut loc la începutul lunii decembrie în Insulele Feroe. 33 de persoane, toți lucrători din domeniul sănătății, au participat la o întâlnire privată. Mai mulți participanți au observat simptome în următoarele zile și au făcut un test PCR, care a revenit pozitiv. Ceilalți participanți au fost ulterior testați și 21 dintre cei 33 s-au dovedit a fi pozitivi.

Toți au fost simptomatici, dar nu au avut nevoie de spitalizare

Rata de infectare neobișnuit de mare l-a determinat pe ofițerul medical șef să solicite secvențierea genomului virusului. Așa a fost identificată pentru prima dată varianta Omicron pe insulă. Toți participanții infectați nu numai că erau vaccinați, dar toți au primit și doza de rapel cu cel mult două luni și jumătate înainte și toți fuseseră testați negativ cu 36 de ore înainte de petrecere.

Toate cazurile raportate au fost simptomatice: cele mai frecvente simptome au fost dureri musculare și articulare, oboseală și febră. Niciunul nu a fost internat la spital.

Autorii concluzionează că varianta Omicron poate duce la evenimente de super-răspândire chiar și în cazul în care participanții sunt triplu vaccinați și, prin urmare, demonstrează importanța distanțării fizice și evitării adunărilor festive mari în timpul pandemiei, pentru a preveni eventualele evenimente de super-propagare.

Sursa: RTBF

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook