„Pește rasist”: Mica Sirenă, vandalizată la Copenhaga

„Pește rasist”: Mica Sirenă, vandalizată la Copenhaga

„Mica Sirena a fost vandalizata în această dimineață înainte de ora 9:00. O persoană necunoscută a scris cuvintele „Racist Fish”(Pește Rasist). Am deschis o anchetă”, a spus poliția din Copenhaga pentru AFP.

Pentru Ane Grum-Schwensen, specialist în opera lui Hans Christian Andersen, autorul acestei povești, intervievată de televiziunea publică TV2, povestea Micii Sirene nu conține aluzii rasiste.

În urma protestelor anti-rasiste din întreaga lume declanșate de moartea americanului George Floyd, monumentele și statuile legate de istoria colonială a multor țări din lume sunt în centrul unei polemici.

În ultimele săptămâni, mai multe statui au făcut obiectul unor acte de vandalism în Danemarca, inclusiv cea a misionarului danez din Groenlanda, Hans Egede, care a participat la colonizarea insulei arctice în secolul XVIII, dar și a lui Mahatma Gandhi sau a regelui danez Christian IV.

Mica Sirenă a fost deja vandalizată de mai multe ori; în special, i s-a furat capul de două ori (în 1964 și 1998), unul din brațe i-a fost tăiat în 1984.

În ianuarie, mesajul „Free Hong Kong” a fost pictat pe stânca sirenei, cu referire la mișcarea de protest lansată în 2019 împotriva guvernului central de la Beijing.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook