Peste 1,5 milioane de brazilieni nu s-au prezentat pentru a doua doză a vaccinului anti-Covid. Campania de imunizare este în pericol

Peste 1,5 milioane de brazilieni nu s-au prezentat pentru a doua doză a vaccinului anti-Covid. Campania de imunizare este în pericol

Campania de vaccinare din Brazilia este în pericol de a eșua, după ce mai mult de 1,5 milioane de cetățeni nu s-au prezentat pentru a primi rapelul vaccinului anti-Covid. A doua doză este necesară pentru a atinge un grad optim de protecție. Specialiștii spun că situația este îngrijorătoare, în condițiile în care datele unui studiu din Chile, realizat în lumea reală, arată că vaccinul chinezesc dezvoltat de Sinovac are eficiență de doar 16% după prima doză. 80% din dozele pe care le deține Brazilia provin de la Sinovac.

„Fără a doua doză, nu obținem nici eficiența scontată și nici o protecție de durată”, spune pentru Reuters Juarez Cunha, conducătorul programului de imunizare din Brazilia. „Trebuie ca oamenii să fie complet vaccinați”.

Săptămâna trecută, Brazilia avea cea mai mare rată zilnică a deceselor. India a surclasat-o între timp. De la începutul pandemiei, 380.000 de victime ale Covid au fost înregistrate în țara sud-americană.

„Pur și simplu uită de programare”

Autoritățile implicate în campania de vaccinare spun că situația este cauzată de proasta comunicare, iar oamenii fie nu înțeleg importanța rapelului, fie uită pur și simplu de programare.

Unii sunt speriați de reacțiile adverse suferite după prima doză, alții sunt descurajați de cozile prea lungi la care sunt nevoiți să aștepte.

Ministerul Sănătății pregătește o campanie media pentru a crește gradul de conștientizare privind importanța de a primi rapelul.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook