Pentru 94% dintre decesele atribuite Covid există alte „2,6 cauze suplimentare”, spun autoritățile medicale din SUA

Pentru 94% dintre decesele atribuite Covid există alte „2,6 cauze suplimentare”, spun autoritățile medicale din SUA

Majoritatea persoanelor cu forme severe de Covid-19 care își pierd viața sunt afectate de una sau mai multe comorbidități. Acestea cresc astfel riscul de a muri din cauza Covid-19, dar au și un impact asupra cauzei morții. Este cert că, într-un număr de cazuri, Covid-19 nu este singura cauză a decesului. Într-un raport publicat pe 26 august, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite au subliniat că, pentru 94% din cele 180.000 de decese atribuite Covid (care fuseseră subiectul analizei), exista alte  „2,6 cauze suplimentare” ale decesului.

Covid-19 din ce în ce mai rar ca primă cauză?

În aceeași perspectivă, cercetătorii de la Universitatea din Oxford, membri ai Center for Evidence-Based-Medicine tocmai au publicat pe site-ul institutului o analiză privind cauzele decesului persoanelor raportate ca decedate din cauza Covid-19.

Scopul a fost să se determine proporția persoanelor pentru care Covid-19 nu ar trebui considerată cauza principală a decesului, cu ajutorul unei analize a certificatelor medicale și a cifrelor compilate de Public Health England (PHE). Ei au stabilit că din cele 49.500 de decese înregistrate oficial, unde Covid-19 apare pe certificatul de deces, acesta din urmă nu este principala cauză de deces în 7,8% din cazuri. De asemenea, au putut observa că această proporție a crescut puternic în lunile iulie și august, ajungând la 29%. Această evoluție este menționată și în analiza cauzelor de deces propuse de registrele naționale scoțiene, care notează că boala Covid-19 apare ca prima cauză de deces pe 94,6% din certificate până în săptămâna 21 (18-25 mai), dar numai pe 76,3% dintre acestea între săptămâna 22 și săptămâna 32.

Diferențe de analizat

Daniel Howdon, Jason Oke și Carl Heneghan analizează acest lucru: „Deși certificarea decesului este pe bună dreptate considerată esențială pentru determinarea cauzei, este important să se poată distinge între decesele pentru care Covid- 19 a fost o cauză care a contribuit la deces de cele pentru care Covid-19 a fost cauza principală. Se pare că, în timpul epidemiei, au avut loc schimbări în acest domeniu”, concluzionează ei, fără să comenteze motivele care ar putea explica diferențele observate, indiferent dacă acestea sunt legate de obiceiurile de raportare sau de o transformare a profilului pacienților infectați.

Excesul de mortalitate real, dar nu apocaliptic?

În acest domeniu, elementele recent menționate, de exemplu, de profesorul Jean-François Toussaint, ridică întrebări.

El raportează date din sistemul european de monitorizare a mortalității: „Această supraveghere continuă dezvăluie excesul de mortalitate în timpul săptămânilor 12-18 (adică între 16 martie și 30 aprilie) pentru 9 țări europene (Belgia, Spania, Franța, Irlanda, Italia, Olanda, Marea Britanie, Suedia, Elveția) pentru un număr total în Europa de 115.000 de decese în plus (comparativ cu ultimii doi ani: +90.000 față de 2018, +140.000 față de 2019). În ultimele două săptămâni analizate (săptămânile 36 și 37: începând cu jumătatea lunii septembrie) Finlanda și Franța au prezentat valori ale mortalității mai mici decât cele din perioada de referință. În Franța, INED, pe baza datelor INSEE, a publicat estimări comparabile: excesul ar fi în jur de 12-15.000 de decese, ceea ce ar duce la o scădere de două luni a speranței de viață, scadere calificată drept  „modestă” de către cercetatorii autori ai acestei lucrări”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook