„Pe aripile vântului” revine la HBO Max cu un prolog prezentat de Jacqueline Stewart, o profesoară afro-americană de Studii Cinematografice

„Pe aripile vântului” revine la HBO Max cu un prolog prezentat de Jacqueline Stewart, o profesoară afro-americană de Studii Cinematografice
de George Mihalcea

HBO Max reintroduce în catalogul său „Pe aripile vântului”, cu un prolog/disclaimer de 4 minute în care sunt prezentate temele problematice ale producției din 1939.

Jacqueline Stewart, o profesoară afro-americană de Studii Cinematografice de la Universitatea din Chicago, este cea care vorbeşte timp de 4 minute şi jumătate despre contextul istoric al poveștii din film și despre circumstanțele producerii sale.

Stewart susține, printre altele că:

-„ filmul prezintă imaginea Sudului american din perioada antebelică drept un cadru romantic, idilic”.

-„tratarea acestei lumi prin lentila nostalgiei neagă ororile sclaviei, precum şi moştenirile sale privind inegalitatea rasială”.

-„vizionarea filmului Gone With the Wind poate fi inconfortabilă, chiar dureroasă dar este important ca filmele clasice de la Hollywood să fie disponibile în forma lor originală pentru a-i lăsa pe telespectatori „să reflecte asupra propriilor credinţe atunci când le urmăresc”.

Pe aripile vântului a câștigat 8 Oscaruri, între care cele pentru cel mai bun film, cea mai bună actriță (Leigh), cel mai bun regizor (Victor Fleming) și cea mai bună actriță în rol secundar, Hattie McDaniel, care, ironic, devenea atunci prima persoană de culoare din istorie recompensată cu un Oscar.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook