Pașaportul digital Covid, gata de decolare. 170 de aeroporturi se pregătesc să-l aprobe

Pașaportul digital Covid, gata de decolare. 170 de aeroporturi se pregătesc să-l aprobe

2020 este un an care trebuie marcat cu negru în calendarul aviației civile. Coronavirusul și restricțiile multiple asupra călătoriilor internaționale fac viitorul să fie incert. Cum se poate promova reluarea călătoriilor, indiferent dacă aceste sunt legate de turism sau de afaceri? Potrivit Le Temps, o companie elvețiană are răspunsul la această întrebare. AOK Pass, un pașaport digital de sănătate pe care un număr mare de aeroporturi îl solicită deja.

Pentru a obține acest document, trebuie să ai un test negativ Covid-19, efectuat înainte de plecare. Conceptul, imaginat de un start-up cu sediul în Singapore, este acum promovat de Société Générale de Surveillance (SGS), din Elveția. Ideea este testarea sistematică a pasagerilor înainte ca avionul să decoleze. Rezultatul apare apoi pe pașaportul digital de sănătate. Guy Escarfail, vicepreședinte al companiei, consideră că această metodă ar „asigura călătorii că toți ceilalți pasageri sunt negativi pentru Covid”, dar și că un călător poate „fi liber la sosire”. SGS consideră că reluarea călătoriilor internaționale este „esențială pentru reînvierea economiei mondiale”. Implementarea ideii este deja într-un stadiu avansat, deoarece 170 de aeroporturi se pregătesc să recunoască documentul. O listă care include aeroporturi italiene, americane, japoneze și franceze.

Problema recunoașterii AOK Pass

Cu toate acestea, rămâne o capcană majoră înainte ca acest proiect să poată deveni realitate. În esență, pașaportul este un document emis de un stat cetățenilor săi. De asemenea, conține o mulțime de date cu caracter personal: nume de familie, prenume, data și locul nașterii sau chiar semnătură. Există, de asemenea, multe caracteristici fizice. Unele state, precum cele din Uniunea Europeană, au mers chiar mai departe, optând pentru un pașaport biometric. Dar AOK Pass este o inițiativă privată. Un parametru care ar putea, prin urmare, să pună o problemă, atât din punct de vedere administrativ, cât și din cel al păstrării datelor.

„Aceasta este preocuparea noastră principală acum, vrem să fie recunoscut de către aeroporturi și state”, transmite SGS.

De fapt, procesul este destul de avansat. Aproximativ 170 de aeroporturi sunt pe cale să-l recunoască. Alitalia lucrează la un proiect pilot pe rutele sale Roma-New York, Roma-Abu Dhabi și Roma-Cairo. Aeroporturile din Paris, Japonia și Statele Unite ar putea, de asemenea, să se alăture mișcării. Etihad Airways testează deja AOK Pass cu toți pasagerii de pe ruta Islamabad-Abu Dhabi.

Guy Escarfaill spune că AOK Pass se bazează pe încrederea statelor. „Având o rețea globală extinsă și experiența noastră într-o varietate de domenii, suntem bine poziționați pentru a ajuta domeniul aviatic și economia să se refacă”. Proiectul va fi prezentat mai multor părți interesate, joi, la Geneva.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook