Paris| Restaurantele, închise prin lege, îi primesc totuși pe cei care fac legea. „Nu mai există Covid, odată ce treci de ușa asta”

Paris| Restaurantele, închise prin lege, îi primesc totuși pe cei care fac legea. „Nu mai există Covid, odată ce treci de ușa asta”

Un reportaj al canalului M6 stârnește controverse: mai multe restaurante de lux primesc clienți la prânz sau cină și organizează petreceri, în mijlocul pandemiei Covid-19. Clienții care iau prânzul într-un restaurant de lux din Paris nu poartă măști și nu respectă distanțarea. Postul M6 a difuzat pe 2 aprilie imaginile – totul se desfășoară în timp ce Franța începe intră în a treia izolare și în condițiile în care mai mult de 5.200 de persoane sunt internare la reanimare.

Jurnaliștii de la M6 s-au infiltrat la petreceri private organizate în Paris. În timpul uneia dintre ele, un colecționar celebru susținea că a luat masa cu miniștri din cadrul Guvernului, în restaurante clandestine, de mai multe ori.

„Odată ce treci de aceasta ușă, nu mai există Covid”

„Seara, meniul porneste de la 160 €”, spune unul dintre propietarii de restaurante jurnaliștilor care filmau cu o cameră ascunsă. Poate ajunge chiar la 490 €.

„Odată ce treci de aceasta ușă, nu mai există Covid”, spune unul dintre intervievați.

Evenimentele au loc zilnic, la prânz și seara. În plus, există petreceri clandestine, rezervate clienților foarte bogați. În imagini poți vedea în jur de patruzeci de invitați, fără măști, „unii îmbrațisându-se”, spune jurnalistul.

Miniștri prezenți la petrecerile clandestine?

„220 de euro seara, caviar și șampanie”, spune jurnalistul prezentând meniul primit. Cină ilegală ar fi organizată de un celebru colecționar care spune că această practică este „generalizată”. El susține, de asemenea, că a luat masa în mai multe restaurante, „cu un anumit număr de miniștri”. „Suntem încă într-o democrație, facem tot ce vrem”, justifică el, într-un context în care o astfel de acțiune este pedepsită prin lege, din cauza restricțiilor impuse de executiv.

Jurnaliștii s-au infiltrat și în unul dintre cluburile care funcționează ca restaurant, deschis în ciuda interdicției legate de restricțiile de sănătate. Situat în cartiere pariziene bogate, restaurantul oferă meniuri al căror preț ar fi cuprins între 160 și 490 de euro. Jurnaliștii spun că atât personalul, cât și clientela bogată nu ar respecta, nici aici, măsurile de prevenție. „Adunări zilnice” de acest tip sunt organizate pentru prânz și cină, potrivit canalului.

Intervievată duminică la postul de radio Europa 1, Marlène Schiappa, viceministru, a răspuns acuzațiilor. Ministrul a asigurat că, „în orice caz”, ea nu a participat.

„5,5 milioane de controale” efectuate din decembrie

Ea s-a arătat indignată de comentariile făcute de proprietarii și clienții de restaurante care apar în reportaj. „Am urmărit o parte din acest reportaj și am văzut pe cineva spunând: „Nu purtăm mască pentru că nu există virus aici” – „Dar hei, asta este absurd!”.

„Există investigații jurnalistice care arată că există restaurante care funcționează ilegal și toate aceste informații trebuie transmise poliției, pentru a putea fi închise”, a adăugat ea.

Schiappa a mai spus că din decembrie au fost efectuate 5,5 milioane de verificări și că „sute de unități, baruri și restaurante, au fost închise de forțele de ordine”.

Bucătar cu renume, printre organizatori

Bucătarul-chef al acestor petreceri, prezentat de M6 drept „puțin cunoscut publicului larg, dar aproapiat de vedete”, ar fi Christophe Leroy, managerul mai multor restaurante. Promovează evenimente pe Instagram (postând fotografii cu preparate gastronomice) și îi încurajează pe cei interesați să-l contacteze prin e-mail.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook