Marea Britanie pregătește implementarea certificatului de vaccinare. „Facem tot ce putem pentru a permite redeschiderea țării”

Marea Britanie pregătește implementarea certificatului de vaccinare. „Facem tot ce putem pentru a permite redeschiderea țării”

Guvernul britanic planifică să testeze un sistem de pașapoarte de sănătate în Anglia, începând cu mijlocul lunii aprilie, pentru a permite reluarea activităților grav afectate de pandemie, cum ar fi meciurile de fotbal și evenimentele de interior. Marea Britanie a început deja să ridice treptat restricțiile stricte care au fost în vigoare în ultimele luni, bazându-se pe succesul campaniei de vaccinare, iar detaliile proiectului vor fi prezentate luni de premierul Boris Johnson, care va anunța, de asemenea, noi reguli pentru călătoriile în străinătate, interzise cel puțin până pe 17 mai.

„Facem tot ce putem pentru a permite redeschiderea țării (…) în cel mai sigur mod posibil”, a spus liderul conservator într-un comunicat.

Testele pilot

Astfel, un „certificat a statutului Covid”, care indică dacă că o persoană a fost vaccinată, este negativă pentru coronavirus sau are anticorpi, va fi dezvoltat „în următoarele luni” pentru a permite adunări în masă. Nu va fi necesar în transportul public, în magazinele esențiale sau în pub-uri, atunci când se vor redeschide.

Nouă teste pilot vor fi lansate de la mijlocul lunii aprilie, în special pentru semifinala și apoi finala Cupei Angliei la fotbal, în timpul unei petreceri organizate într-un club de noapte și în cadrul unei conferințe organizate la Liverpool.p

Proiectul de dezvoltare a unui pașaport de sănătate a fost întâmpinat cu ostilitate de peste 70 de deputați britanici, care l-au considerat „discriminatoriu”.

Destinații verzi, portocalii, roșii

Multe țări iau în considerare implementarea unui pașaport de sănătate și unele l-au lansat deja. UE a prezentat în martie un proiect de certificat, cerut de țări dependente de turism, cum ar fi Grecia, menit să faciliteze călătoriile pe teritoriul său în vederea sezonului estival.

În ceea ce privește călătoriile în străinătate, guvernul britanic planifică un sistem de culori pentru a clasifica țările în funcție de gradul de avansare al programului de vaccinare, rata de contaminare a acestora sau prezența variantelor. Destinațiile verzi vor fi scutite de carantină la întoarcere, spre deosebire de țările portocalii sau roșii.

Lista țărilor nu a fost încă stabilită.

Peste 31,4 milioane de persoane au primit deja o primă doză de vaccin anti-Covid și 5,2 milioane au fost vaccinate complet în Regatul Unit, cea mai afectată țară din Europa, cu aproape 127.000 de morți.

Sursa: RTBF

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook