Ordonanţa militară nr. 4. Marcel Vela anunță înghețarea prețurilor la utilități și carburanți

Ordonanţa militară nr. 4. Marcel Vela anunță înghețarea prețurilor la utilități și carburanți

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela şi secretarii de stat Bogdan Despescu şi Raed Arafat, susţin o declaraţie de presă, la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

S-a emis o nouă ordonanță militară, prin care se aduc noi restricții.

Cele mai importante măsuri:

1. Persoanele cu vârste de peste 65 de ani pot merge pe tot parcursul zilei pentru a-și rezolva problemele de sănătate.

2. Am permis deplasarea în afara locuinţei, gospodăriei persoanelor de peste 65 de ani şi în intervalul orar 20-21 pentru a asigura nevoile animalelor de companie sau domestice. Pentru aceste ieşiri, nu este nevoie de declaraţie pe proprie răspundere.

3. Tot pentru cei peste 65 de ani am clarificat condiţiile în care pot fi sprijiniţi de operatorii economici care desfăşoară activităţi comerciale aprobate, astfel încât în intervalul 11-13 să faciliteze cu prioritate accesul persoanelor de peste 65 de ani în aceste spaţii

4. Am stabilit că cei care sunt în izolare la domiciliu identificaţi şi verificaţi ca atare, dacă încalcă regulile izolării, intră în carantină, cu condiţia în care vor suporta obligatoriu toate cheltuielile pe care le implică această carantinare.

5. Totodată, cei care ies din carantină înainte de cele 14 zile, vor fi reintroduşi în carantină, evident, suportând şi ei toate cheltuielile carantinării.

6. Am stabilit că şoferii care intră în ţară cu autovehicule de peste 2.4 tone au trei opţiuni pentru a se proteja: fie angajatorul le asigură un loc în care să se izoleze între curse, fie declară că se izolează la domiciu, fie autorităţile pun la dispoziţie spaţii de carantinare la cerere pentru a asigura protecţia familiei şoferilor, cu plata aferentă cazării.

7. Am decis ca, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, în perioada stării de urgenţă, preţurile la gaze, apă, salubritate, carburanţi, energie termică şi electrică nu pot fi majorate peste nivelul de azi, la data emiterii prezentei ordonanţe militare. Preţurile pot doar să scadă, în funcţie de cerere sau ofertă.

8. Pentru a proteja cetăţenii care locuiesc în zone aglomerate, am stabilit ca autorităţile administraţiei publice locale, începând cu 31 martie, vor monta dispozitive cu soluţii dezinfectante la toate intrările blocurilor şi vor face activităţi de dezinfecţie pe scări şi alte spaţii comune.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook