ONG-ul „Medici fără frontiere” e acuzat de rasism instituțional

ONG-ul „Medici fără frontiere” e acuzat de rasism instituțional

„« Medici fără frontiere » (MFF) este instituțional rasist și consolidează colonialismul și supremația albă în activitatea sa umanitară.”. Într-o scrisoare către conducători, 1.000 de foști sau actuali angajați ai ONG-ului denunță rasismul sistemic în cadrul organizației lor, politicile de recrutare și o cultură corporatistă condusă de o „minoritate albă privilegiată”, scrie The Guardian.

Semnatarii cer o investigație independentă, internă și o reformă urgentă pentru a demonta „decenii de putere”. Scrisoarea este semnată de către președinții consiliilor de administrație ale MFF din Marea Britanie și Africa de Sud, precum și de directorul general al MFF Germania, specifică mass-media britanică. Președintele MFF Internațional, Christos Christou, a declarat că scrisoarea este un „catalizator” pentru a accelera schimbările pe care organizația le-a promis deja.

O mentalitate de „salvatori albi”

În această scrisoare, semnatarii menționează dificultăți pentru personalul local unde MFF are filiale. „Încercarea de a ajuta un membru al personalului local [să aplice] pentru o poziție [personal internațional] este cel mai obositor, nedrept și frustrant proces pe care l-am experimentat vreodată”, spune unul dintre ei. Există o mentalitate „aproape înăbușitoare” a „salvatorului alb”, spune un altul. Alții denunță deciziile care au „împins personalul cu 10 sau 20 de ani de experiență să fie supravegheat de noii absolvenți”.

Padma Priya, fost manager media la MFF New Delhi, a spus că a experimentat rasismul „obișnuit” în fiecare zi în timpul petrecut în organizație. „A existat un sentiment permanent că au nevoie de lucrători locali pentru a merge mai departe, dar ca de fapt sunt mai buni decât „noi”. A fost obositor „, a spus ea.

De la moartea lui George Floyd în Statele Unite și valul mondial de manifestații care au urmat pentru a denunța rasismul, au avut loc dezbateri interne în cadrul organizației „, ceea ce ne-a determinat să reflectăm și să facem un bilanț al eșecurilor noastre în această privință”, a declarat filiala britanică a ONG-ului. „MFF a fost creat pentru a lupta împotriva discriminării și suntem foarte atenți la situațiile de dominare. Există, din 2007, o celula impotriva abuzurilor în care orice act de discriminare poate fi denunțat”, se apără directorul general al MFF. În iunie, MFF a inclus „lupta împotriva rasismului” în misiunea sa, pe lângă cea împotriva sărăciei și a nedreptății sociale.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook