OMS: Numărul deceselor provocate de situația pandemică este dublu față de cel al victimelor virusului în sine

OMS: Numărul deceselor provocate de situația pandemică este dublu față de cel al victimelor virusului în sine
Samira Asma (OMS). Foto: AP

Cu ocazia publicării raportului anual privind statisticile globale de sănătate, OMS transmite că boala Covid-19 a cauzat cel puțin trei milioane de decese directe și indirecte anul trecut – numărul de decese pe care oficialii le-au atribuit direct virusului este de aproximativ 1,8 milioane.

„Cifrele corespund unor estimări similare care prevăd că numărul total al deceselor (directe și indirecte n.r.) va fi de cel puțin 2 până la 3 ori mai mare” decât numărul oficial al deceselor atribuite strict bolii Covid, spune Dr. Samira Asma, director general adjunct responsabil cu datele în cadrul OMS. Potrivit calculelor sale, expertul estimează că pandemia a provocat, în total, „aproximativ 6 până la 8 milioane” de decese directe și indirecte. „Pandemia Covid este o amenințare majoră pentru sănătatea și bunăstarea cetățenilor din întreaga lume”, a spus ea, precizând că OMS lucrează cu țările pentru a afla care este „adevăratul impact al pandemiei, pentru a fi mai bine pregătiți pentru următoarea urgență de sănătate”.

Decalajul dintre ceea ce experții numesc excesul de mortalitate sau „excesul de decese” și numărul oficial de decese provocate de Covid este legat de mai mulți factori. Unele țări rămân în urmă cu raportarea deceselor, iar unii oamenii mor fără a fi testați. Alții au murit din cauza altor boli, pentru care nu au putut solicita tratament, din cauză că le-a fost teamă să meargă în spital, sau din cauza măsurilor de izolare. „Excesul de mortalitate ne oferă o imagine mai bună, deoarece surprinde aceste efecte directe și indirecte”, a spus dr. William Msemburi, analist în Divizia de date a OMS.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook