Olandezii au antrenat albine pentru a depista persoanele infectate cu SARS-Cov-2

Olandezii au antrenat albine pentru a depista persoanele infectate cu SARS-Cov-2

Există deja câini antrenați să detecteze cazuri pozitive de Covid-19, dar cercetătorii olandezi s-au orientat spre o insectă: albina. La fel ca prietenii noștri canini, albinele au un simț al mirosului foarte dezvoltat. O capacitate olfactivă cu care pot detecta virusului, după un antrenament rapid.

Proiectul este condus de startup-ul olandez InsectSense și de institutul de cercetare bioveterinară Wageningen, și presupune antrenarea a aproximativ 150 de albine folosind metoda Pavlov. Ori de câte ori albinele au fost expuse virusului, li s-a dat apă cu zahăr drept recompensă. Coronavirusul provoacă, de fapt, o schimbare metabolică în organism, care eliberează un anumit miros pe care albinele îl pot simți. Prin repetarea acțiunii, insectele au asociat apa dulce cu prezența coronavirusului. Drept urmare, scot limba de fiecare dată când detectează o persoană pozitivă.

Pot fi necesare doar câteva minute pentru ca albinele să învețe să-i detecteze pe cei infectați, potrivit oamenilor de știință olandezi, și ar dura doar câteva secunde pentru ca albinele să identifice mirosul specific. Probele pentru testare au fost inițial prelevate de la nurci. În foarte puține cazuri albinele au dat rezultate fals pozitive sau fals negative, explică cercetătorii. Următoarele teste au folosit probe umane și au dat rezultate la fel de bune.

Oamenii de știință speră că metoda lor va permite antrenarea albinelor pentru a detecta coronavirusul în întreaga lume. InsectSense a proiectat deja o mașină prototip pentru antrenarea mai multor albine în același timp. „Nu există pericolul ca albinele să răspândească virusul”, explică profesorul Wim van Poel. „Albinele nu sunt sensibile la virus și nu intră în contact direct cu acesta în timpul testării. Acest sistem de diagnosticare a fost denumit „BeeSense” și ar putea ajuta țările în curs de dezvoltare, care nu dispun de facilități de testare.

Sursa: Huffington Post

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook