Olanda| Instanța decide că stingerea reprezintă „o încălcare profundă a dreptului la libertate”. Măsura rămâne în vigoare deocamdată

Olanda| Instanța decide că stingerea reprezintă „o încălcare profundă a dreptului la libertate”. Măsura rămâne în vigoare deocamdată

O instanță din Haga decide că „stingerea este o încălcare profundă a dreptului la libertatea de circulație și intimitate”, necesitând, prin urmare, „un proces decizional foarte atent”. Instanța a decis, marți, 16 februarie, că guvernul olandez trebuie să pună capăt stingerii. Cazul a fost adus în fața justiției de un grup de activiști (Viruswaarheid) care luptă împotriva măsurilor de acest tip.

Guvernul olandez a anunțat la începutul lunii februarie extinderea stingerii naționale, în vigoare între orele 21:00 și 04:30, până pe 2 martie. Este prima stingere declarată în Olanda după cel de-al Doilea Război Mondial, iar impunere ei a provocat cele mai grave revolte din ultimele decenii.

Circumstanțele actuale nu justifică stingerea

Legea specială pe care s-a bazat guvernul pentru a impune măsura este destinată „circumstanțelor urgente și excepționale”, declară instanța. Însă judecătorul a hotărât că „introducerea stingerii nu implică urgența specială necesară” pentru a putea folosi această lege, lucru dovedit prin faptul că au existat numeroase discuții cu privire la posibilitatea introducerii stingerii, înainte de a intra în vigoare.

Guvernul a făcut apel și a obținut permisiunea unei instanțe superioare de a suspenda pentru moment decizia judecătorului. Stingerea rămâne valabilă cel puțin până vineri, 19 februarie.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook