Oficialii chinezi ascund cercetările despre coronavirus

Oficialii chinezi ascund cercetările despre coronavirus

China a impus restricții asupra publicării cercetărilor academice cu privire la originea noului coronavirus, studii recente publicate de două universități chineze fiind pur și simplu șterse de pe internet.

Conform noilor reglementări, toate studiile cu privire la Covid-19 vor fi supuse unei verificări suplimentare înainte de a fi publicate, acordul final urmând a fi dat de oficiali ai guvernului de la Beijing.

Sporirea măsurilor de supraveghere pare a fi cea mai recentă modalitate a guvernului chinez de a controla informațiile cu privire la originea pandemiei de coronavirus, care a luat peste 110.000 de vieți și a îmbolnăvit 1,8 millioane de oameni din toată lumea, de la începerea crizei.

De la sfârșitul lui ianuarie, cercetătorii chinezi au publicat în jurnalele medicale internaționale o serie de studii cu privire la Covid-19. Unele descoperiri cu privire la primele cazuri de coronavirus, cum ar fi transmiterea de la om la om, au ridicat semne de întrebare la adresa oficialilor guvernamentali chinezi și au creat discuții aprinse în social media.

Iar acum, autoritățile chineze par a înăspri supravegherea publicării cercetărilor despre Covid-19, scrie CNN.

Un cercetător chinez, sub protecția anonimatului, spune că recentele măsuri ar putea să împiedice cercetări științifice importante.

„Cred că e vorba de un efort susținut al guvernului chinez de a controla informațiile despre coronavirus, în încercarea de a sugera că pandemia nu a început din China”, spune cercetătorul. „Și cred că nu vor accepta studiile obiective care încearcă să investigheze originea acestei boli.”

Conform noilor directive emise de Departamentul de știință și tehnologie din Ministerul Educației din China, „lucrările academice cu privire la originea virusului trebuie foarte strict controlate.”

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook