Occidentul cere talibanilor să fie „incluzivi”. „Vor exista miniștri LGBTQI+? Se va cere condamnatului să poarte mască în timpul decapitării publice?”

Occidentul cere talibanilor să fie „incluzivi”. „Vor exista miniștri LGBTQI+? Se va cere condamnatului să poarte mască în timpul decapitării publice?”
de Serge Féray, pentru Caseur

Va fi noul regim taliban mai deschis decât precedentul la principiile progresismului occidental? Guvernul francez pare să spere acest lucru. Ministrul de Externe din Franța, Jean-Yves Le Drian, susținând că talibanii trebuie să formeze „un guvern incluziv”, arată că Franța ar fi de neclinit față de islamiștii afgani. Însă poate merge mai departe.

Să cerem de la talibani paritatea de gen și să le punem întrebările corecte: Vor exista miniștri LGBTQI+ în Afganistan? Va folosi guvernul talibanilor acțiuni de discriminare pozitivă pentru a promova diversitatea? Va permite bikini în piscine, pantaloni scurți la școală sau bluze cu buricul la vedere? Va aproba căsătoria între persoane de același sex? În aer liber, vor putea scoate masca de sub burqa? Va fi necesar permisul sanitar pentru a participa la lapidarea soțiilor adultere? Li se va oferi hoților brățări electronice drept alternativă la mâna tăiată, se va cere condamnatului să poarte mască în timpul decapitării publice?

Dar despre egalitatea femeilor? Vor îmbrățișa talibanii WC-urile ecologice și pâinea fără gluten? Sunt gata să dărâme colonizarea patriarhală pentru a spori patrimoniul țării lor? Vor îngenunchea pentru a denunța rasismul sistemic și pentru a-și afirma solidaritatea cu George Floyd? Se vor alătura talibanii campaniilor de protecție ale mediul înconjurător? Vor instala turbine eoliene în partea de sus a minaretelor?

Toate acestea sunt întrebări pe care Occidentul nu le poate ocoli pentru totdeauna, dacă vrea să continue să joace un rol pe scena internațională proporțional cu istoria sa și cu marii oameni care o scriu.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook