O echipă de cercetători testează un vaccin anti-Covid „pe propria persoană”

O echipă de cercetători testează un vaccin anti-Covid „pe propria persoană”
Foto: MS Tech

Aproape 200 de vaccinuri împotriva coronavirusului SARS-CoV-2 sunt în dezvoltare în întreaga lume. Dar înainte de a obține un rezultat eficient, companiile de biotehnologie și cele farmaceutice mari trebuie să investească milioane de euro în cercetare, dezvoltare și în studii clinice.

De exemplu, studiul intrat în faza a 3-a susținut de laboratorul Moderna presupune înscrierea a peste 30.000 de voluntari, iar primele rezultate vor fi disponibile până la sfârșitul lunii octombrie, în cel mai bun caz.

În această cursă nu intră, însă, doar companiile gigant. În laboratorul său din Boston, biologul Preston Estep nu are parte de bani din fonduri federale și nu lucrează pentru o companie cunoscută.

Alături de alți douăzeci de oameni de știință, majoritatea absolvenți Harvard sau MIT, el intenționează totuși să-și dezvolte propriul vaccin ca „inițiativă pentru cetățeni”, fără să respecte niciun regulament sau aprobare din partea FDA (Food and Drug Administration).

Kit la comandă

Pentru a dovedi eficacitatea vaccinului, acești oameni de știință au început să-l testeze propria persoană, relatează MIT Technology Review. Celebrul genetician George Church (cunoscut și pentru planul său de a reînvia un mamut preistoric) ia două doze de vaccin odată pe săptămână, timp de o lună. Aproximativ șaptezeci de oameni din cercul apropiat al acestor oameni de știință au luat parte la teste.

Grupul numit Radvac (Rapid Deployment Vaccine Collaborative) a fost format la sfârșitul lunii martie. „Scopul a fost să găsim cea mai simplă formulă posibilă, cu ingrediente disponibile la liber”, explică Preston Estep.

Vaccinul este format din proteinele avansate ale virusului care permit organismului să-l recunoască și să declanșeze răspunsul imun. Acest tip de abordare există deja pentru papilomavirusul uman și hepatita C.

Are avantajul de a nu avea niciun risc și de a putea fi produs în cantități mari. Pe de altă parte, eficacitatea sa este adesea mult mai mică în comparație cu cea a unui vaccin obținut dintr-un virus inactivat. Originalitatea acestui vaccin de casă este modul său de administrare, printr-un spray nazal, un proces mult mai practic și mai putin neplăcut decât o injecție.

Este imposibil de știut dacă acest ser DIY (do it yourself) este eficient sau nu, pentru că nu a fost publicat încă niciun studiu asupra răspunsului imun indus. De asemenea, Radvac operează într-o zonă gri din punct de vedere legal.

Orice medicament introdus pe piață trebuie, în principiu, să primească aprobarea FDA, însă, potrivit Preston Estep, vaccinul său nu se încadrează în acest cadru de reglementare deoarece este testat chiar pe dezvoltatori și pe persoanele avizate și nu implică tranzacții financiare.

Asta înseamnă că, oricât de reușit ar fi tratamentul, acesta nu va fi niciodată comercializat publicului larg. Cu toate acestea, îți poți încerca norocul, solicitând un kit. Ai nevoie de o pipetă și un mixer magnetic pentru a-ți prepara un spray anti-Covid. Pe propriul risc însă, ceea ce nu este recomandat.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook