O combinație de 3 medicamente antivirale învinge Covid-19 “în șapte zile”, spun cercetătorii chinezi

O combinație de 3 medicamente antivirale învinge Covid-19 “în șapte zile”, spun cercetătorii chinezi

Oamenii de știintă din Hong-Kong au finalizat un studiu clinic în urma căruia au descoperit că administrarea a trei medicamente antivirale diferite are rezultate foarte bune în cazul pacienților cu simptome medii de Covid-19.

Tratamentul este alcătuit dintr-un medicament pentru HIV, Lopinavir/Ritonavir, un medicament folosit în tratarea hepatitei, Ribavirin și tratamentul pentru scleroză multiplă interferon-beta.

“Tratementul care folosește toate cele trei antivirale este superior celui bazat doar pe Lopinavir/Ritonavir, reduce simptomele și scurtează perioada de internare în spital în cazul pacienților cu forme ușoare sau medii de Covid-19.”, au spus autorii studiului.

Eșantionul pe care a fost realizat testul clinic – condus de Dr. Kwok-Yung Yuen de la Universitatea din Hong Kong – a inclus 127 de pacienți și s-a desfășurat între 10 februarie și 20 martie. El a fost publicat în jurnalul medical The Lancet.

Din totalul pacienților, 86 au fost tratați cu toate cele trei antivirale, iar restul de 41 au primit doar Lopinavir/Ritonavir.

Pacienții aveau vârste apropiate și caracteristici de sănătate asemănătoare. Simptomele erau cele de febră și tuse seacă în mare parte.

Pacienții care au primit combinația de medicamente au fost testați negativ pentru Covid-19 după aproximativ 7 zile, în timp ce media pentru celălalt grup a fost de 12 zile.

Autorii studiului au menționat că nu au observat afecte adverse majore în cazul celor tratați cu toate cele trei antivirale.

“În ciuda îngrijorărilor legate de efectele secundare pe care le-ar putea produce administrarea simultană a celor trei medicamente, nu am observat diferențe majore între pacienții celor două grupuri.”, spun autorii studiului.

Studiul a fost verificat și de către alți experți în domeniu, care au concluzionat că rezultatele au fost pozitive, dar este nevoie de studii pe eșantioane mai mari pentru certifica cu precizie eficiența tratamentului.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook