Numărul infectărilor Covid crește pentru prima dată în șase săptămâni. OMS cere țărilor să nu relaxeze restricțiile

Numărul infectărilor Covid crește pentru prima dată în șase săptămâni. OMS cere țărilor să nu relaxeze restricțiile

Numărul de noi infectări cu coronavirus la nivel global a crescut săptămâna trecută, pentru prima dată în șapte săptămâni, a declarat luni directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. El a declarat că accelerarea epidemiei este „dezamăgitoare, dar nu surprinzătoare” și a îndemnat țările să nu relaxeze măsurile de combatere a răspândirii bolii. El a sugerat că guvernele se grăbesc să slăbească aceste măsuri, mizând pe vaccinuri.

„Dacă țările se bazează exclusiv pe vaccinuri, fac o greșeală. Restricțiile rămân la baza strategiei de prevenție”, a spus Tedros.

El a menționat că Ghana și Coasta de Fildeș au devenit, luni, primele țări care au început să-și vaccineze cetățenii cu doze furnizate de COVAX, programul internațional de furnizare a vaccinurilor pentru țările sărace și cu venituri medii. A criticat țările bogate pentru monopolizarea dozelor de vaccin.

„Este regretabil că unele țări continuă să acorde prioritate vaccinării adulților tineri și sănătoși, cu risc scăzut, înaintea lucrătorilor din domeniul sănătății și a persoanelor în vârstă din alte state”.

Mike Ryan, expert al OMS pentru situații de urgență, a declarat că lupta globală împotriva coronavirusului se află într-o fază mai bună acum decât în ​​urmă cu 10 săptămâni, înainte de a începe campania de vaccinare. Dar e prea devreme pentru a spune că virusul e sub control.

„Problema este că noi controlăm virusului, dar și virusul ne controlează. Iar în acest moment virusul este în avantaj”.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook