„Nu putem eradica virusul, chiar și cu un vaccin. Va trebui să învățăm să trăim cu el” – virusologul suedez Anders Tegnell

„Nu putem eradica virusul, chiar și cu un vaccin. Va trebui să învățăm să trăim cu el” – virusologul suedez Anders Tegnell

Virusologul suedez Anders Tegnell consideră că nu putem scapa de Covid-19, chiar și cu un vaccin. „Nu am reușit să eradicăm gripa„, subliniază el în comparație. În plus, expertul scandinav se îndoiește și de eficacitatea măștilor împotriva coronavirusului.

Nu cred că putem eradica Covid-19, cel puțin nu cu metodele pe care le avem în prezent”, a spus el într-un interviu acordat lui Freddie Sayers pentru site-ul britanic Unherd. Poate pe termen lung cu un vaccin, dar nici măcar de asta nu sunt sigur. Anders Tegnell dă exemplul unor boli similare precum gripa sezonieră și alte virusuri respiratorii, care nu au dispărut în ciuda descoperirii unui vaccin. „Personal, cred că trebuie să învățăm să trăim cu această boală”, avertizează el.
Suedia a fost una dintre puținele țări din Europa care nu a impus o izolare strictă nici până în prezent. În schimb, guvernul a apelat la sentimentul de responsabilitate suedez. Anders Tegnell este arhitectul acestei abordări „soft” din țara sa. O metodă pe care nu o regretă, chiar dacă Suedia deplânge semnificativ mai multe decese decât vecinii săi (5697 decese în Suedia în comparație cu 329 în Finlanda, 611 în Danemarca și 255 în Norvegia).
În fața criticilor, Anders Tegnell răspunde că izolarea strictă poate face mai mult rău decât bine. „Nu putem spune că doar o izolare strictă poate face diferența”, a spus el.
„În multe privințe, măsurile voluntare pe care le-am introdus în Suedia s-au dovedit a fi la fel de eficiente ca și izolarea deplină în alte țări. Nu cred că această abordare este cea potrivită pentru toate țările. Faptul că acum vedem o scădere accentuată a cazurilor din Suedia arată că este posibilă inversarea tendinței fără a institui o izolare generalizată „.

Efectele nocive ale izolarii

Potrivit virusologului, izolarea poate avea efecte semnificative asupra altor aspecte ale sănătății publice. „De exemplu, știm că închiderea școlilor are un efect major asupra sănătății copiilor pe termen scurt și lung. Știm că persoanele care se află în șomaj pot avea și multe probleme de sănătate după aceea ”, subliniază el. Înainte de a izola, trebuie să examinăm efectele negative ale acesteia, ceea ce puține țări au făcut.
„Credem că purtarea unei măști favorizează de fapt răspândirea virusului” – Anders Tegnell
În timp ce multe țări impun ca măștile să fie purtate în locuri publice, Suedia nu a urmat niciodată această cale. Masca este aproape absentă din locuri publice, iar autoritățile nu le recomandă. Nici Anders Tegnell nu o recomandă. Pentru că, potrivit lui, nu este încă dovedit științific că masca protejează cu adevărat împotriva coronavirusului.

Distanțarea fizică este mai eficientă decât o mască

Anders Tegnell pledează în schimb pentru distanțarea fizică, o armă cu adevărat eficientă împotriva lui Covid-19, spune el. Purtând o mască, oamenii se simt invincibili și, prin urmare, nu mai ezită să se apropie de ceilalți, spune suedezul. Deci credem că acest lucru ajută la răspândirea virusului.
Suedia, la fel ca Olanda și Marea Britanie, au pariat pe imunitatea colectivă pentru a lupta împotriva noului coronavirus. Olandezii și britanicii și-au recunoscut greșeala. Pe de altă parte, Suedia încă mai crede în asta. Potrivit lui Anders Tegnell, un procent mai mare din populația suedeză este imună decât susțin unele studii.

Imunitate colectivă

„Observăm o scădere accentuată a numărului de cazuri în Suedia, iar o anumită formă de imunitate trebuie să explice cu siguranță acest lucru”, spune medicul virusolog.
La întrebarea : Suedia va suferi mai puțin în valurilor viitoare? Anders Tegnell a răspuns :„Cred că este probabil ca astfel de epidemii să fie mai ușor de controlat în Suedia, deoarece există o anumită imunitate în rândul populației”. „Toate experiențele anterioare cu rujeolă și alte boli arată că un nivel ridicat de imunitate a populatiei face mai ușor controlul epidemiilor decât atunci când nu există deloc imunitate în populație. “
Cu toate acestea, Anders Tegnell consideră că este încă prea devreme pentru a face un bilanț al crizei. „Este mai bine să dezbatem într-un an, după vara viitoare, de exemplu. Vom putea apoi să distingem elevii buni de elevii răi ”.

Articol recent referitoar la imunizarea anti-Covid 19

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook