Noua Zeelandă învinge și al doilea val de Covid. Nu mai există restricții, „viața începe din nou”

Noua Zeelandă învinge și al doilea val de Covid. Nu mai există restricții, „viața începe din nou”

În Noua Zeelandă, coronavirusul este deja istorie

Cu 20 de decese, măsuri drastice și un bilant sanitar apreciat de OMS, în Noua Zeelandă coronavirusul este isotrie. Viața își reia cursul normal, măștile și gesturile de prevenție au dispărut.

Europa înăsprește măsurile de restricție… al doilea val lovește Vechiul Continent. Dar, pe cealaltă parte a planetei, în Noua Zeelandă, Covid-19 face deja parte din cărțile de istorie. Este din nou posibil să te plimbi pe stradă fără mască, să iei cina cu prietenii sau să mergi la o bere, fără să te lovești de gesturile de protectie. Nu mai există restricții. „Viața pare să înceapă din nou”, confirmă la microfonul postului de radio Europe 1 Anaïs, o franțuzoaică care locuiește în Auckland de un an.

„E plăcut să vezi mișcare”

„Sunt tot mai mulți oameni pe străzi, am început să organizez ieșiri cu grupul meu de prieteni”, explică ea. Și pe măsură ce se apropie Halloween-ul, tânăra se bucură în sfârșit de primăvară. „E plăcut să vedem ceva mișcare”.

Această revenire la normal este vizibilă și în restaurante, „unde mesele sunt din nou apropiate unele de altele”, spune Anne-Lise, care lucrează într-o pizzerie pe plajă. „Nu mai există măști sau mănuși”. O situație exceptională, în timp ce pe alte continente virusul încă se dezlănțuie. Și neo-zeelandezii sunt conștienți: „se simt privilegiați, asta reiese din toate conversațiile”, spune tânăra.

„Sunt foarte recunoscători pentru modul în care guvernul lor a gestionat criza. A fost drastic, dar a funcționat”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook