Noua teorie a conspirației| Schimburi interstatale de teste Covid-19 încă din 2017 și 2018. Explicația Băncii Mondiale

Utilizatorii de internet au făcut o descoperire care ar trebui să demonstreze că SARS-Cov-2 a fost „creat” și asta înainte de sfârșitul anului trecut. Pe site-ul Băncii Mondiale și al altor organisme oficiale, există într-adevăr o listă a produselor importate și exportate în 2018. Aceste produse se numesc, „kituri de testare Covid-19”.

Cum ar fi putut fi exportate și importate kituri de testare înainte de 2019, întreabă utilizatorii de internet. În câteva ore, conspirația a devenit virală: capturile de ecran s-au înmulțit si putem observa că fiecare țară are pagina sa cu importurile și exporturile testelor Covid-19 începând cu 2017.

„Poate cineva să-mi explice asta? De ce au cumpărat toate aceste țări truse de testare Covid-19 în 2018? Am crezut că virusul nu exista înainte de acest an”, scrie un internaut.

Teoria este preluată pe Facebook, pe forumurile Reddit și 4Chan, pe site-uri conspirationiste sau chiar pe YouTube, unde multe videoclipuri au fost șterse de atunci. Utilizatorii de internet canadieni, italieni, spanioli sau francezi sunt cu toții surprinși să vadă că testele Covid-19 au fost importate de țările lor încă din 2017. O pagină despre „Echipamentele și instrumentele de testare a diagnosticului Covid-19” este, de asemenea, disponibilă pentru 2 ani anteriori 2019.

Capturile de ecran sunt autentice și sunt preluate de pe site-ul World Integrated Trade Solution (WITS), un site al Băncii Mondiale, al Organizației Mondiale a Comerțului și al Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare, care include toate statisticile mondiale privind comerțul.

Scopul site-ului este de a urmări aceste schimburi datorită unui sistem de clasificare armonizat (HS).

Fiecare familie de produse este asociată cu un cod din șase cifre, care „este folosit de vămile în întreaga lume pentru a identifica produsele atunci când aplică taxe vamale și colectează statistici”. Este administrat de Organizația Mondială a Vămilor și actualizat la fiecare cinci ani. O actualizare a fost efectuată în 2017.

Cum se explică referirea la Covid-19 chiar înainte de debutul bolii? În realitate, nu produsele create pentru a diagnostica Covid sunt enumerate aici, ci produse care sunt utile astăzi în criza Covid și care existau deja înainte.

Codul 300215, care este prezentat ca „Truse de test Covid-19” corespunde astfel „produselor imunologice, prezentate sub formă de doze sau ambalate pentru vânzarea cu amănuntul”. Acest cod se suprapune cu „reactivii de diagnosticare sau de laborator”, la fel ca 902780 („instrumente pentru testele de diagnostic ale Covid-19”), care reunește „instrumente și aparate pentru analize fizice sau chimice, teste de vâscozitate, porozitate, expansiune, tensiune superficială etc. ”.

O monitorizare mai bună a stocurilor de produse necesare în timpul crizei

De fapt, în luna aprilie a acestui an, Organizația Mondială a Vămilor a elaborat o listă de produse medicale care pot fi utilizate pentru tratarea Covid-19, enumerând codurile HS pentru fiecare. Scopul a fost de a ajuta țările să obțină o imagine globală a comerțului și a stocurilor acestor produse brusc foarte căutate, a declarat organizația vamală mondială într-un comunicat. Acest lucru a permis țărilor „să urmărească și să accelereze mișcarea „produselor critice legate de Covid-19”, a declarat astăzi Banca Mondială pentru CheckNews.

„Toate produsele cheie au fost colectate pe o singură pagină ușor de găsit”, spune Banca Mondială. Acestea sunt dispozitive medicale care au avut alte utilizări în trecut – dar care au căpătat o importanță deosebită datorită Covid-19 și au fost clasificate de Organizația Mondială a Vămilor drept produse Covid-19 pentru a facilita urmărirea lor. „A fost creată o pagină specifică pentru a permite vizualizarea importurilor și exporturilor pe anumite produse în 2017 și 2018.”.

Astfel, categoria „teste de diagnostic Covid-19”, conține reactivii care lipseau, într-adevăr, la apogeul crizei. Printre celelalte produse pentru care Organizația Mondială a Vămilor a rescris codurile HS armonizate există și măști, ventilatoare etc. Produsele care au existat, au fost vândute și cumpărate cu mult înainte de noua epidemie de coronavirus.

Sursa: Liberation

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook