Norvegia reclasifică boala Covid-19: Nu este mai periculoasă decât gripa obișnuită

Norvegia reclasifică boala Covid-19: Nu este mai periculoasă decât gripa obișnuită

Covid-19 este tratată în mass-media drept o boală foarte periculoasă, în fața căreia vaccinarea în masă și restricțiile severe sunt aplaudate, în ciuda numărului redus al deceselor, cu excepția celor survenite în grupurile de risc. Norvegia decide însă că trebuie tratată ca și alte boli respiratorii, precum gripa sau răceala, deoarece, potrivit Institutului Norvegian de Sănătate Publică, nu este mai periculoasă decât cele menționate.

Institutul Norvegian de Sănătate Publică (FHI) clasifică boala Covid-19 drept una respiratorie, la fel de periculoasă ca gripa comună. Pe de altă parte clarifică faptul că pandemia nu s-a terminat, dar a intrat într-o nouă fază – Covid-19 este acum echivalentul unei boli respiratorii comune, cum ar fi o gripă sau o infecție respiratorie – datorită mai multor factori: mutațiile pe care le-a suferit SARS-Cov-2, ceea ce îl face mai puțin periculos, imunitatea naturală și cea indusă de vaccinuri pe care a atins-o societatea norvegiană.

Deși virusul continuă să circule, el nu provoacă o creștere a numărului de spitalizări, ceea ce înseamnă că SARS-Cov-2 nu mai creează presiune asupra sistemului medical din Norvegia. FHI evaluează acum coronavirusul ca fiind similar altor virusuri respiratorii, cum ar fi cele care provoacă răceala obișnuită sau gripa sezonieră.

În studiile efectuate de FHI, s-a constatat că atât persoanele parțial, cât și complet vaccinate care se îmbolnăvesc de Covid-19 prezintă un risc scăzut de spitalizare, dar că același lucru se aplică și persoanelor sănătoase, care nu aparțin grupurilor de risc.

Conform celor mai recente statistici ale FHI, 67 de noi pacienți au fost internați în spital cu Covid-19 ca principală cauză în timpul săptămânii 37, ceea ce reprezintă o scădere, de la 95 de cazuri în săptămâna precedentă. Din noile cazuri ale săptămânii 37, doar 9 pacienți au avut nevoie de terapie intensivă, o scădere față de 22 săptămâna precedentă.

În Norvegia, 90% dintre cetățenii cu vârsta peste 18 ani a primit prima doză și 83% au primit a doua doză – prin urmare, sunt considerați complet vaccinați.

Gripa nu necesită vaccinare în masă

Situația epidemică îmbunătățită semnificativ în Norvegia îi face pe oficiali să clasifice Covid-19 drept infecție respiratorie cu același grad de pericol ca și gripa. Aceasta nu înseamnă că este văzută ca fiind inofensivă, ci mai degrabă că, la fel ca în cazul gripei, se crede că poate fi gestionată și că riscurile pentru pacienții infectați cu SARS-Cov-2 sau virus gripal sunt comparabile.

„Costurile totale pe care societatea le achită pentru bolile respiratorii pot ajunge la zeci de miliarde de coroane în fiecare an, fără ca noi să avem o pandemie”, spune Niklas Arnberg, profesor de virusologie la Universitatea Umeå și președinte al Fundației Pandemice, pentru cotidianul suedez Aftonbladet.

În fiecare an, între 300.000 și 1,5 milioane de suedezi se îmbolnăvesc de gripă, dar puțini mor – între 700 și 2000, cu variații destul de mari în acest interval. La fel ca în cazul Covid-19, în grupurile de risc apare majoritatea covârșitoare a deceselor, dar nu se efectuează vaccinări în masă, în ciuda acestui fapt.

Viitorul pare luminos

Până la iarnă, spitalele norvegiene un vor mai fi împovărate cu pacienți afectați de SARS-Cov-2, dar va exista un amestec de Covid-19, alte infecții respiratorii și gripă comună.

„Cred că am ajuns la vârf de data aceasta. Cred că va fi un val de iarnă, care va veni mai târziu. Dar nu va fi mai mare decât poate suporta sistemul de sănătate”, spune Geir Bukholm pentru Verdens Gang.

Conform evaluărilor FHI, numărul infectărilor este în declin, puțini cetățeni dezvoltă forme severe, foarte puțini mor, iar evaluarea Norvegiei conform căreia Covid-19 nu mai este mai periculoasă decât o gripă comună pare din ce în ce mai corectă.

Sursa: Free West Media

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook