Germania| Partidul Angelei Merkel pierde alegerile în favoarea social democraților

Germania| Partidul Angelei Merkel pierde alegerile în favoarea social democraților
Armin Laschet (centru), candidat pentru funcția de cancelar al partitului CDU, oferă declarații după afișarea rezultatelor preliminare. Foto: AP

Partidul Social Democrat (SPD) din Germania câștigă la limită alegerile legislative, potrivit rezultatelor preliminare. Formația de centru-stânga obține 25,7% din voturi, în timp ce partidul conservator (CDU) al cancelarului Angela Merkel ajunge la 24,1%. Verzii marchează cea mai mare victorie din istoria partidului, cu 14.8%.

Următorul pas este formarea unei coaliții de guvernare. Drept urmare, Merkel rămâne în funcție până când se ajunge la o înțelegere în privința coaliției, iar procedura ar putea dura până la Crăciun.

Guvernul nou format va desemna un nou cancelar, care are nevoie de validarea Parlamentului pentru a prelua funcția. Succesorul Angelei Merkel va avea sarcina de a conduce prima economie din Europa pentru următorii patru ani.

Foto: BBC

Posibile coaliții

Verzii și liberalii (FDP) au suficiente voturi încât să poată forma o majoritate cu unul dintre partidele de pe primele două locuri. O premieră în Germania, însă, unde nu a mai existat situația de a forma o coaliție de trei.

Verzii și FDP figurează în ambele variante care par cele mai probabile pentru moment.

Foto: BBC

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook