Moderna dezvoltă deja un vaccin pentru virusul Nipah, clasificat de OMS drept „un potențial factor de pornire a unei noi pandemii”

Moderna dezvoltă deja un vaccin pentru virusul Nipah, clasificat de OMS drept „un potențial factor de pornire a unei noi pandemii”

Moderna anunță că dezvoltă un vaccin împotriva virusului Nipah, bazat pe aceeași tehnologie folosită pentru vaccinul anti-Covid. Nipah circulă cu precădere în Asia și are o rată de mortalitate cuprinsă între 40 și 75%.

Ultimele alerte transmise de OMS (Organizația Mondială a Sănătății) datează din 2018, când cel puțin 17 persoane din India au decedat din cauza virusului.

Liliacul fructifer este gazda naturală a Nipah. După cum explică OMS, se transmitere la oameni prin doi vectori: fie direct, după ce liliacul a contaminat alimentele, consumate ulterior de oameni, fie printr-o gazdă intermediară, de obicei porcul. Au existat și raportări de transmitere de la om la om.

În 1999, când a fost identificat pentru prima dată, în Malaezia, virusul Nipah a produs focare în cadrul fermelor de porci. Epidemia a provocat aproximativ 100 de decese de atunci.

Care sunt simptomele ?

Când o persoană este infectată, boala poate să nu provoace niciun simptom în primele câteva zile, sau chiar simptome simple, asemănătoare gripei. Virusul se caracterizează ulterior prin dificultăți respiratorii severe. Boala poate provoca encefalită (inflamația unei părți a creierului) și poate duce la comă.

Sursa: CNews

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook