Miliardarii americani au câștigat 398 de miliarde de euro în timpul pandemiei Covid-19

Miliardarii americani au câștigat 398 de miliarde de euro în timpul pandemiei Covid-19

În timp ce criza coronavirusului a dat o lovitură dură economiei globale, ea a adus beneficii unora. Între 18 martie și 19 mai 2020, averile celor mai bogați600 de americani au crescut cu 434 de miliarde de dolari. Aceasta reprezintă 398 miliarde de euro și un salt de 15% în doar două luni.

Primii cinci miliardari americani, Jeff Bezos, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Warren Buffett și Larry Ellison, au câștigat 75,5 miliarde de dolari (69,3 miliarde de euro).

Averea fondatorului și CEO-ului Amazon, Jeff Bezos, a crescut cu 30,6% în timpul pandemiei Covid-19, ajungând acum la 147,6 miliarde de dolari (doar puțin sub PIB-ul din Ungaria). Zuckerberg, care a câștigat 25 de miliarde de dolari, este cel mai mare beneficiar al crizei.

Jackpot pentru companiile de tehnologie

Giganții tehnologici sunt cei mai caștigați, în timp ce restul economiei se prăbușește, lăsându-i pe cei cu venituri mici într-o sărăcie și mai mare.

De la mijlocul lunii martie, 47% dintre americani au raportat că ei sau altcineva din familia lor au suferit pierderi financiare de la începutul pandemiei. Săptămâna trecută, 2,4 milioane de persoane au cerut ajutor de șomaj în Statele Unite.

„În timp ce milioane de oameni își riscă viața și veniturile ca lucrători în prima linie, acești miliardari beneficiază de o economie și un sistem fiscal interconectat pentru a canaliza averea către partea de sus”, a declarat Chuck Collins, directorul programului inegalității de la Institutul pentru Studii Politice.

Se estimează că 16 milioane de lucrători americani și-au pierdut asigurarea de sănătate oferită de angajatori.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook