Microbiologul Emmanuel André: Încărcătura virală este mai mare decât în vară. Pacienții Covid sunt mai contagioși

Microbiologul Emmanuel André: Încărcătura virală este mai mare decât în vară. Pacienții Covid sunt mai contagioși

Microbiologul belgian Emmanuel André explică de ce persoanele infectate sunt „foarte contagioase” astăzi.

În timpul verii, o proporție semnificativă de pacienți au fost „pozitivi” cu o încărcătură virală scăzută. Astăzi, o proporție semnificativă de pacienți noi poartă concentrații foarte mari ale virusului. Sunt foarte contagioși. Luni, Emmanuel André a atras atenția asupra acestui fapt printr-un mesaj postat pe Twitter. Asta a ridicat câteva întrebări, iar microbiologul a decis să explice lucrurile.

Tot prin intermediul Twitter, el a explicat modul în care încărcătura virală este legată de contagiozitate: „Contagiozitatea este legată de concentrația de virus prezentă. Prin urmare, contagiozitatea scade odată cu încărcătura virală. Un pacient are un grad mare de infecțiozitate cu 2-3 zile înainte și câteva zile după apariția simptomelor”, explică expertul.

„În timpul verii, au coexistat două fenomene: pe de o parte, erau mai puțini oameni pozitivi și, pe de altă parte, o proporție mare dintre acești pacienți erau „slab pozitivi” (sarcină virală foarte mică) puțin contagiosi, subliniază cercetătorul. Deci, aceasta a fost o situație favorabilă. În ultimele zile, s-a produs un fenomen deja observat la începutul primului val și în timpul accelerării din luna august: există mulți pacienți care se află în același timp în stadiul incipient al infecției lor (cu sarcină virală mare). Cantitatea de virus care circulă este mult mai mare decât reprezentarea pe care o avem atunci când analizăm creșterea numărului de cazuri.”.

Sursa: Le Soir

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook