Mexicanii vor să salveze restaurantele cu „masca nazală”. Aspect ridicol, eficiență îndoielnică

Mexicanii vor să salveze restaurantele cu „masca nazală”. Aspect ridicol, eficiență îndoielnică

Deschiderea completă a restaurantelor și barurilor întârzie în toata lumea, dar unii cercetătorii consideră că au găsit soluția salvatoare. Au inventat o mască pentru nas, care ar putea ajuta la reducerea riscului de contaminare atunci când mâncăm.

Propunere științifică. Aspect ridicol

Institutul Politehnic Național (IPN) din Mexic va fi în curând faimos în întreaga lume, după ce a creat un nou tip de mască care acoperă doar nasul și care ar putea fi folosit pentru a mânca și a bea „protejat”. Gustavo Acosta, cercetător de la Școala Mexicană de Medicină, responsabil pentru acest proiect, a studiat dimensiunea picăturilor submicronice pentru a găsi un material care reușește să rețină particulele mascând doar nasul – pentru situațiile în care nu se poate folosi masca convențională.

Masca nazală ar putea fi utilă în locuri în care este dificil să păstrezi distanța, cum ar fi restaurante sau cantine. Masca nu este destinată să o înlocuiască pe cea tradițională, ci mai degrabă să întărească măsurile de precauție nu numai la masă, ci și în timpul unei vizite la dentist sau, de exemplu, atunci când mănânci o gustare în timpul unui zbor lung.

Stadiu de proiect

Este doar un prototip în acest moment. Brevetul a fost depus, dar nicio companie nu s-a oferit încă să o producă în masă.

Nu există cercetări majore care să demonstreze că o astfel de mască poate reduce riscul de contaminare. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă totuși să porți o mască clasică, care acoperă nasul, gura și bărbia. „Coronavirusul este foarte contagios. Poate pătrunde prin ochi, nas, gură. Poți fi infectat dacă o persoană bolnavă strănută sau tușește”, menționează imunologul mexican Gustavo Acosta.

Sursa: France Soir

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook