Medicul Alexie: “Tânăra de la Pitești nu trebuia să moară! Vor mai muri mulți dacă medicii nu învață”

Medicul Alexie: “Tânăra de la Pitești nu trebuia să moară! Vor mai muri mulți dacă medicii nu învață”

O tânără de 21 de ani, din Pitești, a decedat luni fiind infectată cu coronavirus. Unchiul fetei afirmă că medicii nu au testat familia la timp, deși mama tinerei era, la acea vreme, internată la terapie intensivă, bolnavă de Covid-19.

Pe 21 iulie a fost testată pozitiv, i s-a recomandat să urmeze un tratament acasă, dar starea s-a înrăutățit. Pe 26 iulie a ajuns la Spitalul Județean Pitești, fiind transferată de la Câmpulung, iar pe 27 a decedat, la o săptămână după mama sa.

Medicul infecționist Ion Alexie, de la spitalul Summerlin din Las Vegas, ne-a oferit o reacție în legătură cu acest caz.

El consideră că medicii nu i-au măsurat fetei nivelul de oxigen din sânge și au trecut-o ca fiind clinic sănătoasă. “Sunt convins că medicii au scris în fișă că din punct de vedere clinic arată bine, dar nu i-au măsurat nivelul de oxigenare sau au falsificat rezultatul.”.

În cazul bolnavilor Covid, există riscul ca, deși nu dau semne de boală, în următoarele ore sau zile să ajungă la terapie intensivă.

Singura cale eficientă de a evita astfel de tragedii este ca nivelul oxigenului din sânge să fie măsurat regulat. “Pacienții asimtomatici testați pozitiv pentru Covid trebuie să folosească oximetru pentru a-și măsura oxigenarea sângelui. Dacă oxigenarea scade sub 92-94%, trebuie reevaluați imediat de un medic specialist.”, spune Alexie.

Un astfel de aparat de măsurare a nivelului de oxigen din sânge (oximetru) este accesibil ca preț și ușor de folosit chiar și acasă. Afli aici mai multe informații despre el, de la medicul Alexie.

Specialistul avertizează că la aproape 90% dintre pacienții care ajung în final într-o secție ATI, examenul fizic inițial este normal. Este absolut necesar să li se facă testul de oxigenare celor testați pozitiv, este primul indiciu care arată dacă starea lor s-ar putea înrăutăți.

“Vor mai muri mulți ca tânăra din Pitești, dacă medicii nu învață”, completează el.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook