Medicii de familie solicită autorităților să nu lase în sarcina lor pacienții Covid-19 asimptomatici. Gestionarea crizei nu se face „la televizor”

Medicii de familie solicită autorităților să nu lase în sarcina lor pacienții Covid-19 asimptomatici. Gestionarea crizei nu se face „la televizor”

Declarațiile ministrului Sănătății privind pacienții Covid-19 asimptomatici, care ar urma să intre în grija medicilor de familie, au produs un val de indignare în rândul acestora din urmă.

Medicii de familie au emis un comunicat prin care fac un apel către autorități să inițieze de urgență consultări cu Societatea Națională de Medicina Familiei, pentru a putea gestiona corect această situație.

”După şapte luni de pandemie s-ar părea că lucrurile evoluează cât se poate de îngrijorător în ceea ce priveşte controlul răspândirii infectării cu SARS-CoV-2. Este momentul ca autorităţile să înţeleagă faptul că gestionarea pandemiei nu se poate face ‘doar pe hârtie’ şi ‘la televizor’, fără să se ţină cont de opiniile celor care sunt zilnic în contact cu pacientul.

Este anormal ca autorităţile să profite în mod repetat de capacitatea de tampon a medicilor de familie, categorie pe care cu îndârjire au uitat să o menţioneze în comunicările lor. Solicităm ferm autorităţilor să iniţieze de urgenţă consultări cu SNMF pentru gestionarea corectă şi eficientă a actualei situaţii. Lipsa acestor consultări este una dintre cauzele situaţiei epidemiologice actuale”, se arată în comunicat.

Medicii de familie susțin că există deja multe sarcini suplimentare pe care le-au preluat de la începutul epidemiei, printre care triajul epidemiologic pentru cazurile suspecte, monitorizarea pacienților pozitivi aflați la domiciliu sau chiar rezolvarea urgențelor care nu aveau acces la servicii specializate, din cauza blocajului produs de criza Covid-19.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook