Medicii consideră că reacțiile adverse ale vaccinului AstraZeneca sunt prea rare pentru a justifica suspendarea utilizării serului

Medicii consideră că reacțiile adverse ale vaccinului AstraZeneca sunt prea rare pentru a justifica suspendarea utilizării serului

Oamenii de știință nu știu dacă vaccinul provoacă tulburările de coagulare a sângelui și, dacă da, care este mecanismul. „Toată lumea se întreabă: este un semnal real?”, spune Robert Brodsky, hematolog la Universitatea Johns Hopkins. Însă agențiile de siguranță a vaccinurilor spun că nu au luat decizia cu ușurință și că simptomele observate la cel puțin 13 pacienți – cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani, fără probleme de sănătate – sunt mai frecvente decât s-ar fi așteptat inițial. Pacienții, dintre care cel puțin șapte au murit, au dezvoltat cheaguri de sânge, au un număr scăzut de trombocite și sângerări interne. „Este o imagine foarte specială” a simptomelor, spune Steinar Madsen, director medical al Agenției Norvegiene pentru Medicamente. „Hematologul-șef spune că nu a văzut niciodată așa ceva”.

O tulburare oarecum similară, numită trombocitopenie imună (ITP), a fost observată la cel puțin 36 de persoane din Statele Unite care au primit vaccinurile Pfizer și Moderna, a raportat recent The New York Times. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a declarat că investighează aceste cazuri, dar a specificat că sindromul nu pare a fi mai frecvent la persoanele vaccinate, iar procesul de vaccinare a continuat. Însă Madsen spune că situațiile observate în Europa, în ultimele săptămâni, sunt diferite de ITP.

Cazurile din Europa

O asistentă medicală de terapie intensivă în vârstă de 49 de ani din Austria a fost unul dintre primele cazuri. Ea a murit săptămâna trecută, din cauza unor „tulburări de coagulare” care au culminat cu sângerări interne. Un coleg de la același spital a dezvoltat embolii pulmonare, dar se reface. Simptome similare au fost identificate la patru pacienți din Norvegia, dintre care doi au murit, spune Madsen.

Oficialii germani au declarat luni că au primit șapte rapoarte de tromboză venoasă cerebrală (TVC), dintre care trei letale, la pacienții care au fost vaccinați recent cu vaccinul AstraZeneca. Toți pacienții au avut niveluri scăzute de trombocite, care ajută la coagulare. Un pacient a dezvoltat cheaguri de sânge „din cap până în picioare”, spune Clemens Wendtner, specialist în hematologie și boli infecțioase la Clinica din München, Schwabing.

Arnold Ganser, hematolog la Facultatea de Medicină din Hanovra, spune că tratează un pacient care a dezvoltat TVC la câteva zile după vaccinare. Pacientul pare să sufere de o altă afecțiune numită sindrom hemolitic uremic atipic (HUS).

Germania a întrerupt vaccinările luni, la recomandarea Institutului Paul Ehrlich (PEI), agenția responsabilă de siguranța vaccinurilor. Șeful PEI, Klaus Cichutek, spune că toate cele șapte cazuri de TVC au avut loc între 4 și 16 zile după vaccinare și că o analiză a sugerat că în mod normal ar fi de așteptat doar un singur caz în rândul celor 1,6 milioane de persoane care au primit vaccinul.

O reacție imună puternică

Madsen consideră că simptomele neobișnuite pot fi rezultatul „unei reacții imunologice foarte puternice”. Infecțiile acute pot declanșa coagularea și sângerarea, uneori culminând cu DIC, notează Wendtner. Dar coagularea anormală este, de asemenea, o caracteristică a Covid-19. Este posibil, spune Wendtner, ca unii pacienți să fi fost anterior infectați cu SARS-Cov-2; mulți erau lucrători din domeniul sănătății și profesori care ar fi putut fi expuși la locul de muncă. Vaccinul ar fi putut cumva să declanșeze o reacție excesivă a sistemului imunitar, provocând sindromul de coagulare. Ganser crede că pacienții care suferă de TVC pot fi vârful aisbergului și că mai mulți oameni pot suferi simptome similare, dar mai ușoare.

Într-o lucrare publicată în octombrie în revista Blood, Brodsky și colegii săi au arătat că proteina spike a SARS-CoV-2, prin atașarea la suprafața interioară a vaselor de sânge, poate activa sistemul complementar. La unele persoane, acest lucru duce la atacarea celulelor care acoperă vasul, ceea ce poate deregla funcția de coagulare a sângelui și, în cele din urmă, poate provoca boli severe.

Unii afirmă că anumite loturi de vaccinuri au cauzat problema, deoarece au fost contaminate sau conțineau o doză mai mare. Acest lucru este puțin probabil, spune Cooke, deoarece în toată Europa pacienții au primit doze din mai multe loturi diferite.

Raport beneficiu/risc

Paul Hunter, expert în boli infecțioase la Universitatea din East Anglia, afirmă că, indiferent dacă riscul de TVC este crescut de serul anti-Covid la cinci sau mai multe cazuri la un milion de persoane vaccinate, rata mortalității Covid pentru bărbații de 40 de ani este de 0,1% sau 1000 de decese la un milion de infectați.

Având în vedere rata scăzută de apariție a sindromului și beneficiile enorme ale vaccinului, reluarea imunizărilor este de dorit, chiar dacă complicațiile sunt legate de vaccin – dar cu precauții – spune Cichutek.

Sursa: Science Mag

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook