Masca nu este eficientă, în absența altor măsuri de prevenție. Distanțarea este obligatorie

Masca nu este eficientă, în absența altor măsuri de prevenție. Distanțarea este obligatorie

De când au început să poarte masca, oamenii respectă din ce în ce mai puțin distanța fizică recomandată pentru a lupta împotriva coronavirusului. Autoritățile sanitare subliniază că nu este suficient să porți mască pentru a fi bine protejat.

Gândindu-ne la recomandările autorităților, doctrina a evoluat de la începutul crizei Covid-19. În primele săptămâni, populația a fost invitată să respecte gesturile de protecție, dintre care cea mai importantă este distanțarea. Purtarea unei măști nu a fost recomandată la acel moment. Lucrurile s-au schimbat de atunci în această privință, masca devenind acum obligatorie în interior, dar și în aer liber în anumite regiuni. Generalizarea acesteia face inutilă distanțarea socială?

Un sondaj din 6 octombrie arată că, de la începutul pandemiei coronavirus, oamenii au adoptat pe scară largă purtarea măștilor în public. Dar acest respect față de mască a fost însoțit de o relaxare a altor măsuri de protecție.

Sondajul indică faptul că recomandările de igienă (nu vă strângeți mâinile și încetați să vă îmbrățișați, să vă spălați regulat mâinile, să folosiți un șervețel de unică folosință atunci când tușiți) sunt mai puțin respectate decât în primele săptămâni de pandemie.

Dar, mai presus de toate, normele de distanțare fizică (evitarea adunărilor și întâlnirile față în față, păstrarea unei distanțe de cel puțin un metru, evitarea adunărilor festive) sunt cele mai puțin practicate. Odată cu ieșirea din izolare, oamenii se întâlnesc mai des, iar distanța de 1m dintre două persoane mai era respectată de doar 52,3% din populație la sfârșitul lunii septembrie. (sondajul este realizat în Franța)

În comunicatul autorităților sanitare este precizat: purtarea unei măști este necesară „pe lângă gesturile (de prevenție), când distanța de un metru nu poate fi respectată”.

Deși formularea poate sugera că distanța fizică de un metru nu este necesară atunci când purtați o mască, nu este cazul.

Masca, deși este singura măsură de protecție disponibilă în cazul nerespectării distanțării, nu poate fi considerată suficientă în acest caz. Mai ales într-un mediu închis, cu o densitate mare de oameni.

„HCSP reamintește că distanța fizică de cel puțin un metru rămâne o măsură puternică și nu poate fi abandonată. HCSP reamintește, de asemenea, că această distanță este minimă și că, atunci când este posibil, o distanță mai mare va reduce riscul transmiterii. Acest lucru se datorează faptului că măștile nu au o performanță de filtrare de 100% (și nu sunt impermeabile pe lateral). Deși reduc semnificativ emisia de particule, este posibil ca fiecare persoană să fie nevoită să o îndepărteze la un moment dat lângă o altă persoană, iar măștile nu sunt purtate întotdeauna corect. Prin urmare, distanța fizică este foarte importantă în reducerea transmisiei, chiar și atunci când purtați o mască, mai ales într-un mediu închis, slab ventilat, cu o densitate mare de oameni.”.

Este diferit în aer liber, estimează HCSP, care notează că în „mediul exterior, această distanță fizică este mai puțin necesară datorită ventilației naturale și diluării aerului, cu un risc estimat de transmitere scăzut”.

Cu toate acestea, doctrina Înaltului Consiliu recomandă respectarea a două măsuri, în general: „HCSP reamintește că purtarea unei măști, asociată cu o distanță fizică suficientă este cea mai bună strategie pentru a reduce riscul transmiterii Sars-CoV-2″.

Protecție insuficientă, conform OMS

În Germania, Institutul Robert-Koch, responsabil cu lupta împotriva Covid-19, subliniază că utilizarea măștii „nu poate înlocui, ci completează mai degrabă alte măsuri esențiale de protecție, cum ar fi (auto -) izolarea persoanelor infectate, respectarea unei distanțe fizice de cel puțin 1,5 metri și reguli privind tusea și igiena mâinilor, precum și necesitatea ventilației.”

La fel, Organizația Mondială a Sănătății arată clar că „purtarea unei măști nu oferă o protecție suficientă împotriva Covid-19. De asemenea, ar trebui să păstrați o distanță de cel puțin un metru de alte persoane, să vă spălați frecvent pe mâini și să evitați să vă atingeți fața sau să atingeți masca”.

Sursa: Liberation

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook