Marea Britanie, prima țară europeană care depășește pragul de 100.000 de decese provocate de Covid-19

Marea Britanie, prima țară europeană care depășește pragul de 100.000 de decese provocate de Covid-19

Un record foarte trist pentru Marea Britanie – marți, 26 ianuarie, a devenit prima țară din Europa care a depășit pragul de 100.000 de decese legate de Covid-19. Cifra confirmă amploarea crizei din Anglia, care își pune toate speranțele în vaccinare și care trebuie să facă față unei noi variante a virusului. Potrivit raportului zilnic al Ministerului Sănătății, au fost înregistrate 1.631 de decese suplimentare, ceea ce a ridicat numărul total la 100.162.

Ca și în alte zone ale lumii, cifra este probabil subestimată. Numărul victimelor pentru care boala Covid-19 este menționată pe certificatul de deces ca o cauză suspectă a depășit 104.000 la mijlocul lunii ianuarie. Numărul contaminărilor, care se apropie de 3,7 milioane, a început să scadă datorită noii izolari, dar „apogeul deceselor” nu a sosit încă, avertizează medicul șef al Angliei, Chris Whitty.

Critica gestionării crizei

Primul deces a fost anunțat pe 5 martie 2020. Numărul a continuat să urce de atunci, cu un record de 1.820 de decese pe 20 ianuarie 2020. Încă de la început, conservatorul Boris Johnson a fost acuzat că a subestimat amploarea crizei, a izolat prea târziu și ieșit din izolare prea repede și pe o perioadă prea lungă, în timpul verii, ignorând sfaturile oamenilor de știință. În primăvară, guvernul său a decis în cele din urmă să înăsprească restricțiile în mod drastic, ca și alte țări europene, după un studiu alarmist care anunța sute de mii de decese dacă nu se întreprinde nicio măsură.

Autoritățile sanitare au estimat atunci că, dacă numărul deceselor ar putea fi limitat sub 20.000, ar fi un „rezultat bun”. Criticate la început pentru testarea insuficientă și lipsa de echipament de protecție pentru medici, apoi pentru un sistem foarte scump de urmărire a cazurilor de contact, autoritățile își concentrează acum toate eforturile asupra vaccinării.

Sursa: Le Point

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook