Marea Britanie intră din nou în izolare. Restricții dure până în decembrie

Marea Britanie intră din nou în izolare. Restricții dure până în decembrie

Franta, Grecia, Spania, Germania, Belgia… Multe țări europene au anunțat deja noi restricții, în încercarea de a stopa răspândirea virusului. Irlanda a fost prima țară din Europa care a luat cea mai grea decizie: cea a reizolării. În Marea Britanie, guvernul galez a urmat rapid exemplul. Acum și populația engleză va trebui să se izoleze, de joi, 4 noiembrie.

Acest lucru a fost anunțat sâmbătă după-amiază de premierul britanic, în timpul unei intervenții televizate din Downing Street, fiind însoțit de consilierii săi științifici. Proiecțiile arată că, fără o acțiune fermă, acest al doilea val va deveni mult mai letal decât primul. Fără timp de pierdut, Boris Johnson a anunțat implementarea unei al doilea lockdown pe modelul aplicat în Franța, de vineri. Durata – presupusă – a măsurii ar fi până pe 2 decembrie.

La fel ca în Franța, companiile considerate neesențiale vor trebui să închidă toate ușile. Călătoriile vor fi limitate la strictul necesar: pentru a face cumpărăturile, a face sport, a merge la serviciu atunci când munca la distanță nu este posibilă. Creșele, școli și universitățile rămân deschise.

Unul din doi englezi avea deja restricții

Această carantinare este o schimbare de poziție pentru liderul conservator, care până acum a rezistat apelurilor de reizolare a Angliei, chiar și pentru o perioadă scurtă de două-trei săptămâni, așa cum a sugerat Partidul Laburist, din opoziție. Regatul Unit a favorizat o abordare locală, un sistem de alertă pe trei niveluri a determinat în ultimele săptămâni restricțiile impuse fiecărei regiuni a Angliei. Înainte de reizolare, mai mult de jumătate din populația Angliei se afla deja sub restricții.

Măsura a fost impusă în speranța „salvării Crăciunului”. O dorință exprimată și în Franța, fără ca executivul francez să le poată garanta francezilor că vor avea ocazia să se întâlnească cu familia pentru sărbătorile de la sfârșitul anului. „Crăciunul va fi diferit anul acesta, poate va fi diferit”, a recunoscut Boris Johnson, exprimându-și totodată speranța de a vedea familiile reunite pentru sărbătorile de la sfârșitul anului.

Pierderi economice mari

Anglia se pregătește deja să plătească un preț ridicat din punct de vedere economic. Consecințele unei noi închideri sunt drastice. FMI prognozează deja o contracție de 10,4% a PIB-ului Marii Britanii în 2020. Pub-urile și restaurantele vor trebui să rămână închise săptămâni întregi, în timp ce industria este deja puternic afectată de pandemie. Pentru industria HoReCa, o reizolare are consecințe „dezastruoase”, a reacționat pe Twitter Kate Nicholls, directorul general al industriei ospitalității din Marea Britanie, solicitând sprijin financiar pentru a depăși acest nou calvar.

Dar bilanțul uman al Marii Britanii cântărește și mai mult. Pandemia a ucis deja peste 46.000 de oameni, devenind cea mai îndurerată țară din Europa. Se pregătește să depășească un milion de cazuri. Numărul infectărilor și spitalizărilor din Anglia a depășit între timp cel mai rău scenariu, au scris oamenii de știință din grupul Sage, care consiliază guvernul, într-o notă scrisă pe 14 octombrie și publicată vineri.

Sursa: Le Parisien

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook