Marea Britanie are o linie de urgență „anti-woke”. Deciziile iraționale luate sub cupola luptei rasiale pot fi denunțate

Marea Britanie are o linie de urgență „anti-woke”. Deciziile iraționale luate sub cupola luptei rasiale pot fi denunțate

Anglia are acum un număr de urgență pentru victimele atacurilor „woke”: site-ul Counterweight. O persoană «woke», în limbaj popular, este un adept al teoriei critice, doctrină americană derivată din postmodernism. Helen Pluckrose, fondatoare Counterweight și co-autoare a unei cărți de referință, The Cynical Theories, știe totul despre această ramură a științelor sociale: teoria de gen, feminismul intersecțional, studii post-coloniale. Privilegiul alb, masculinitatea toxică: jargonul care a scăpat din birouri otrăvește acum societatea. Obsesia pentru diversitate subminează artele. Cunoașterea se decolonizează.

Departamentele de resurse umane se mândresc cu eradicarea prejudecăților rasiste sau sexiste ale angajaților. Cancel Culture înmulțește eliminările. Pluckrose, o intelectuală de stânga, se revoltă împotriva revoluției culturale promovate de tabăra sa.

Cine apelează la site-ul Counterweight? Un inginer negru care a refuzat să participe la un seminar anti-rasist și este amenințat cu sancțiuni. Un tânăr care se simte vinovat că se masturbează gândindu-se la o fată, fără consimțământul ei. O profesoară care își face griji că biblioteca ei din facultate este „decolonizată”.

În fața iraționalului, Pluckrose, împreună cu cei cinci colegi de echipă, oferă argumente și metodă. Când lucrurile devin dificile, consultă sindicatele și avocații. Site-ul oferă resurse, scrisori standard, bibliografie, rețea de asociații. Counterweight  este sponsorizat de o serie de gânditori: Richard Dawkins, Steven Pinker, Eric Kaufmann. Obiectivul: să slăbească constrângerea unui deconstructivism nociv, să salveze universalismul în fața tribalismului, să lupte pentru fiecare caz în parte. Câștigarea acestui război necesită curajul tuturor.

Sursa: Caseur

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook