Majoritatea liderilor europeni nu susțin ideea unui pașaport de vaccinare. „Este prematur”

Majoritatea liderilor europeni nu susțin ideea unui pașaport de vaccinare. „Este prematur”

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a prezentat săptămâna trecută ideea unui pașaport de vaccinare „standardizat”, care să permită persoanelor vaccinate să călătorească, pentru a stimula industria turismului. „Pentru  certificat, trebuie să continuăm dezbaterea”, a declarat secretarul de stat portughez pentru afaceri europene, Ana Paula Zacarias, a cărei țară deține președinția semestrială a UE, după o întâlnire cu omologii săi.

Discuția s-a axat pe recunoașterea reciprocă a acestor certificate și crearea unei platforme digitale pentru colectarea și schimbul de date privind vaccinarea, în special pentru a evalua eficacitatea acesteia. „Pe viitor ar putea exista și alte motive (decât cele medicale) pentru a utiliza certificatele”, estimează vicepreședintele slovac al Comisiei Europene, Maros Sefcovic. Dar „în niciun caz nu vrem să creăm o situație în care persoanele care nu doresc să fie vaccinate sau nu pot fi vaccinate, din motive medicale, să fie limitate în drepturile și libertățile lor”, evidențiază el.

„Sunt întrebări pe care le vom lămuri mai târziu, mai întâi vrem să ne asigurăm că avem un sistem care să folosească în scopuri medicale”, a adăugat oficialul european, în timp ce Franța și Germania consideră că ideea unui pașaport pentru vaccin este prematură, având în vedere proporția mică a populației care a primit vaccinul. Sefcovic a adăugat că un astfel de pașaport ar putea fi una dintre opțiunile pentru călătorie, citând, de asemenea, prezentarea unui test PCR negativ, necesar în prezent la intrarea în unele state membre. Dar „este foarte clar, din punctul de vedere al președinției (portugheze) și al Comisiei, că vaccinarea este voluntară”, a spus el.

Secretarul de stat francez Clément Beaune a indicat duminică că „ar fi șocant, în timp ce această campanie de vaccinare este la început în Europa, unii să fie privați de anumite drepturi”.

Ministrul belgian de externe Sophie Wilmès a subliniat, de asemenea, că „acest certificat nu poate încălca libertățile individuale sau mobilitatea transfrontalieră” și nici „nu poate duce la discriminare între cetățenii europeni atât timp cât accesul la vaccinuri nu este generalizat”, potrivit unui comunicat de presă al ministerului.

Secretarul de stat german pentru afaceri europene, Michael Roth, a ridicat problema celor vaccinați, dacă mai transmit sau nu virusul, spunând că nu a sosit încă timpul pentru a aborda „detaliile” documentului.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat duminică că dezbaterea va fi discutată la summit-ul de joi, recunoscând totuși că este un subiect „sensibil” în cadrul UE.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook