Macron declară carantină generalizată, „ca în primăvară”. Deplasările se fac doar cu declarație

Macron declară carantină generalizată, „ca în primăvară”. Deplasările se fac doar cu declarație

„Virusul circulă cu o viteză pe care nici cele mai pesimiste prognoze nu o anticipaseră”, spune Emmanuel Macron.

Numărul de contaminări s-a dublat în mai puțin de două săptămâni. Spre deosebire de primul val, toate regiunile sunt acum la pragul de alertă”, adaugă el. „În multe locuri, am început să reprogramăm operații cardiace sau de cancer, în unele cazuri deja amânate pentru primăvară”, regretă Emmanuel Macron.

„Suntem copleșiți de accelerarea bruscă a epidemiei, de un virus care pare să câștige forță pe măsură ce temperaturile scad. Suntem cu toții surprinși de evoluția virusului în Europa. Unele țări au luat măsuri dure mai devreme, dar suntem cu toții în aceeași fază”.

„Orice am face, 9.000 de pacienți vor fi la terapie intensivă până la jumătatea lunii noiembrie. Ne organizăm pentru a face față”.

„În acest context, responsabilitatea mea este de a proteja toți francezii și, în ciuda controverselor, în ciuda dificultăților deciziilor care trebuie luate, mi-o asum pe deplin în fața dumneavoastră”.

„Care sunt obiectivele noastre? De a-i proteja pe cei mai bătrâni, cei mai fragili. Vârsta este un factor major, 85% dintre victime au peste 70 de ani. Scopul nostru este, de asemenea, de a proteja tinerii, 35% dintre persoanele aflate la terapie intensivă au sub 65 de ani. De asemenea, trebuie să protejăm personalul medical, trebuie să luăm toate măsurile de precauție pentru a limita răspândirea virusului. Trebuie să-i protejăm pe cei vulnerabili, care sunt cei mai afectați de virus din punct de vedere al sănătății, dar sunt și cei mai afectați de consecințele economice ale virusului. Trebuie să protejăm economia. Este echilibrul potrivit pe care trebuie să îl căutăm în mod constant. Ținând cont de faptul că nimic nu este mai important decât viața”, continuă președintele înainte de a detalia potențialele strategii.

Ce strategie să adoptam? Președintele explică diferitele posibilități. În ceea ce privește strategia de obținere a imunității colective, aceasta a fost exclusă de Emmanuel Macron: „Franța nu va adopta niciodată această strategie, nu vom lăsa niciodată sute de mii de cetățeni să moară”.

„O a doua modalitate ar fi să-i izolăm pe cei expuși riscului, dar nu este fezabil în momentul în care vă vorbesc. Am putea paria totul pe „testarea în masă”, efectuăm 1,9 milioane de teste pe săptămână. Acest sistem poate fi eficient cu câteva mii de cazuri pe zi, dar în condițiile actuale, nu este”, adaugă Emmanuel Macron. În cele din urmă, rămâne posibilitatea creșterii numărului de paturi de terapie intensivă.

Izolare națională de vineri

Este necesar „să mergem mai departe” pentru a opri virusul. „Am decis că este necesar să instituim, de vineri, izolarea care a oprit virusul în primăvară. Întreg teritoriul național este vizat, cu adaptări numai pentru departamentele și teritoriile din afara zonei continentale. Școlile vor rămâne deschise, se poate continua munca, se pot vizita casele de bătrâni”, explică Emmanuel Macron.

La fel ca în primăvară, oamenii vor putea să iasă la muncă, să meargă la un control medical, să ofere asistență, să își facă cumpărăturile sau să ia aer. Întâlnirile private vor fi excluse, întrunirile publice interzise. „Va fi introdusă din nou declarația”, adaugă președintele.

Unitățile deschise publicului vor fi închise. Sprijinul de până la 10.000 de euro pe lună va fi acordat companiilor care sunt închise administrativ. Șomajul tehnic este extins pentru angajați și angajatori.

Creșele, școlile, colegiile și liceele rămân deschise

Unele reguli se vor schimba. Copiii noștri nu pot fi privați de contactul cu sistemul școlar. Creșele, școlile, colegiile și liceele vor rămâne deschise, cu protocoale de sănătate consolidate”, anunță Emmanuel Macron. Universitățile se vor închide, iar cursurile vor fi online.

Vizitele la case de bătrâni vor fi autorizate în conformitate cu regulile. Cimitirele vor rămâne, de asemenea, deschise.

Frontierele vor fi închise. ”Francezilor din străinătate li se va permite, desigur, să intre”.

Vor fi implementate teste rapide. Niciun călător nu va putea reveni pe teritoriul francez dacă nu suntem siguri că nu poartă virusul”.

„Munca de acasă va fi generalizată acolo unde este posibil”, anunță Emmanuel Macron.

„Avem nevoie de simțul responsabilității tuturor”. „Rămâi acasă cât mai mult posibil. Urmează regulile. Succesul depinde de fiecare dintre noi. Fiecare oră contează”, susține președintele Republicii.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook