Lupta de clasă dispare în favoarea războiului dintre „rase”, crede fostul premier francez

Lupta de clasă dispare în favoarea războiului dintre „rase”, crede fostul premier francez

Fostul premier francez trage un semnal de alarmă. Manuel Valls este acum consilier municipal în Barcelona dar spune că este „atent la ceea ce se întâmplă în Franța”, și în special la demonstrațiile împotriva discriminării care au avut loc de la începutul lunii iunie, în concordanță cu cele din Statele Unite, cauzate de moartea lui George Floyd.

„Comparațiile cu uciderea lui George Floyd (în Statele Unite) sunt inacceptabile, deoarece servesc pentru a acuza Franța de rasism, de fapt, pentru a demonstra presupusul rasism de stat”, denunță Manuel Valls într-un interviu miercuri, 17 iunie.

„Logica victimizării”

„Lupta de clasă dispare în favoarea războiului dintre„ rase ”, crede fostul premier. „Acest război este groaznic, deoarece se poartă în funcție de culoarea pielii. Se agregă, dar este și în concurență cu islamul politic. Este un cocktail exploziv”, avertizează el. Este „o logică a victimizării consolidată datorită legăturilor dintre mișcarea antirasistă și o parte a stângii.”.

În Franța, mobilizarea s-a cristalizat în jurul morții lui Adama Traoré. Bărbatul de 24 de ani a murit după ce a fost arestat de poliție în 2016 la Beaumont-sur-Oise (Val-d’Oise). Manuel Valls consideră că moartea sa este „o dramă”, dar regretă că este „folosită ca intrument de sora sa (Assa) și de mișcarea de stradă”. „În mod evident, fac o distincție între organizatorii acestor demonstrații și cei care merg acolo cu bună credință, care sunt indignați de rasism și doresc să-l denunțe. La nivel planetar, este o mișcare destul de sănătoasă ”, subliniază el.

În ceea ce privește „violența poliției”, Valls a răspuns: „Poliția, la fel ca jandarmeria, este profund republicană”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook