Lista Variety cu filme „incompatibile”cu vremurile noastre. De la Forrest Gump la Indiana Jones… o listă a absurdului

Lista Variety cu filme „incompatibile”cu vremurile noastre. De la Forrest Gump la Indiana Jones… o listă a absurdului

Dupa controversa legată de filmul Pe Aripile Vântului, revista americană Variety întocmește o listă de lungmetraje ale căror tendințe spre discriminare merită specificate.

Revista a publicat o listă cu „zece filme problematice” care merită, ca și Pe aripile vântului, să fie eliminate temporar din catalogul HBO Max și reintroduse alături de o notă explicativă și un avertisment.

Arhivele de la Hollywood sunt pline de filme care ar putea reprezenta afronturi aduse pe tema rasei, sexualității sau dizabilităților pe care le perpetuează”, notează jurnalistul Tim Grey, care amintește scopul acestei abordări. „Nu este vorba de interzicerea acestor lucrări ci de revizuirea lor cu un ochi critic”. „Aceste filme reprezintă epoca în care au fost realizate și este important să ne amintim de istorie – și de bigotismul care a însoțit o astfel de epocă – pentru a nu repeta aceste lucruri”.

Tim Grey își amintește mai întâi de lungmetrajele ale căror personaje rasiste nu sunt contestate. «The Birth of a Nation» de D. W. Griffith, în 1915 este o odă pentru Ku Klux Klan, pe care l-a și revitalizat. Desenele animate produse de Walt Disney, Song of the south, prezintă în 1946 o conviețuire idilică a foștilor sclavi și a stăpânilor lor pe o plantație de bumbac.

El adaugă Diamonds on the Sofa, unde Mickey Rooney joacă un stereotip de japonez, West Side Story, în care portoricanii sunt reprezentați unilateral ca gangsteri și Mandingo, portretul unui proprietar de plantație care folosește dreptul de a-și arde sclavii.

După acest preambul, jurnalistul intră în inima problemei și întocmește o listă de zece filme la care poate nu te așteptai. „Forrest Gump”, considerat „ostil pentru veteranii din Vietnam, pacienți cu SIDA, persoane cu dizabilități și activistii politici”, « Inspectorul Harry » reprezinta arhetipul „polițiștilor rebeli care își urmează instinctele mai degrabă decât legea și care ridiculizează judecătorii si sufletele bune”. «Indiana Jones și templul blestemat» batjocorește „obiceiurile hinduse”. Comedia romantică « Inainte să te cunosc » (Me before you) cu Emilia Clarke, deja extrem de contestată atunci când a fost lansată în 2016 din cauza perspectivei privind handicapul, este acuzată de „apologia sinuciderii. Moartea ar fi mai bună decât viața cu un handicap.”

Tarantino și Cameron sunt pusi la zid

“Once Upon A Time… in Hollywood”, de Quentin Tarantino, concentrează mai multe nemulțumiri: „exaltarea unei ere” care a respins „emanciparea femeilor, minorităților și persoanelor hippie”, portretul nefericit al lui Bruce Lee și desconsiderarea talentelor afro-americane. “The Children’s Hour” cu Shirley MacLaine și Audrey Hepburn, nominalizat la cinci premii Oscar în 1962, arată o viziune foarte negativă a homosexualității prezentată drept „o sursă de ură de sine și un motiv de milă”. “Tăcerea mieilor” (The Silence of the Lambs) nu asumă transsexualitatea personajului Buffalo Bill (Ted Levine). Westernul “Căutătorii” (The Searchers) cu John Wayne îi caricaturizează pe amerindieni ca pe niște sălbatici însetați de sânge. “Holiday Inn” cu Fred Astaire arată personaje machiate în afro-americani. “True Lies” al lui James Cameron e criticat și el datorită „personajelor sale arabe prezentate doar ca fanatici”.

Acestă listă a stârnit multe reactii pe Twitter. Exces de corectitudine pentru unii, glumă a unui critic de film pentru alții, căutarea celebrității, etc… Între timp insă, zvonul ia amploare.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook