Liderii europeni au ajuns la un acord privind restricțiile de circulație în cadrul UE

Liderii europeni au ajuns la un acord privind restricțiile de circulație în cadrul UE

Miniștrii afacerilor europene au adoptat marți criterii comune pentru a coordona restricțiile de călătorie în Uniunea Europeană și pentru a pune capăt haosului generat de pandemia Covid-19, care cunoaște o revenire îngrijorătoare pe continent.

La o reuniune din Luxemburg, miniștrii au aprobat o recomandare – care nu este obligatorie însă – prin care se stabilește o harta comună pentru a defini zonele de risc din UE. Cu toate acestea, mai multe țări s-au abținut, inclusiv Luxemburg. Textul prevede că Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) publică în fiecare săptămână o hartă a situației tuturor țărilor Uniunii la nivel regional, cu un cod de culoare comun în funcție de nivelul de risc al fiecărei zone: verde, portocaliu, roșu.

Aceste zone sunt definite luând în considerare criteriile numărului de cazuri noi la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile și rata de pozitivitate a testelor. O a patra culoare (gri) este prevăzută pentru zonele în care nu există date suficiente sau când numărul testelor efectuate la 100.000 de locuitori este considerat prea mic. În funcție de recomandare, călătorii care provin dintr-o zonă portocalie, roșie sau gri pot fi supuși carantinei și / sau controlului la sosire. Cei care provin dintr-o zonă verde nu sunt supuși niciunei măsuri.

Statele membre nu ar trebui să refuze intrarea pe teritoriul lor a călătorilor care vin dintr-o altă țară a UE – lucru pe care Ungaria îl face în prezent, oferind în același timp anumite excepții pentru cetățenii cehi, polonezi și slovaci. Textul prevede că rezultatele testelor trebuie recunoscute reciproc. Sunt menționate și scutiri de la regula carantinării pentru călătorii care îndeplinesc o serie de funcții considerate esențiale.

O țară care intenționează să pună în aplicare măsuri restrictive împotriva călătorilor care provin dintr-o zonă considerată a fi cu risc trebuie să informeze statul în cauză, dacă este posibil cu 48 de ore înainte de intrarea lor în vigoare. De asemenea, publicul ar trebui să fie informat cu cel puțin 24 de ore în avans. Este, de asemenea, planificată introducerea unui singur formular european care să fie completat de călători.

Ministrul afacerilor externe din Luxemburg, Jean Asselborn, care s-a abținut, a estimat că textul ar trebui „completat și aprofundat”, adăugând alte criterii, inclusiv numărul de teste, rezultatele, rata mortalității, situația spitalelor, numărul paturilor de terapie intensivă. El a considerat că țara sa a fost „pedepsită” pentru politica sa de teste pe scară largă și a regretat că principiul liberei circulații în „Schengen este excepție în acest moment”.

Peste 6,5 milioane de cazuri de Covid-19 și peste 240.000 de decese au fost raportate în Europa, potrivit cifrelor AFP. Continentul se confruntă cu o revenire a răspândirii coronavirusului, pe care țările încearcă să o oprească prin înăsprirea măsurilor (restricționarea contactelor, închiderea barurilor, restaurantelor, izolări locale…).

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook