Joe Biden NU a îngenuncheat în fața fiului lui George Floyd, așa cum afirmă susținătorii acestuia

Joe Biden NU a îngenuncheat în fața fiului lui George Floyd, așa cum afirmă susținătorii acestuia

Utilizatorii de Facebook au postat pe 9 noiembrie o fotografie care, potrivit lor, îl înfățișează pe noul președinte ales american, Joe Biden, în genunchi, în fața „fiului lui George Floyd”. Fotografia a fost făcută înainte de alegerile prezidențiale americane, în Detroit, Michigan, în luna septembrie, iar băiețelul nu are nicio legătură cu George Floyd.

Potrivit internauților, acesta este „primul act” al noului președinte democrat: îi cere „iertare, în genunchi, fiului lui George Floyd, ucis de un polițist alb”.

După moartea lui George Floyd, Statele Unite au fost acaparate de o vastă mișcare de protest împotriva rasismului și a violenței poliției, sub sloganul „Black Lives Matter”.

Îngenuncherea, un gest lansat în 2016 de fotbalistul american Colin Kaepernick pentru a denunța violența poliției împotriva negrilor, este astăzi un simbol al luptei anti-rasism.

Însă mesajul legat de aceste poze este fals: acesta nu este „primul act” al președintelui ales Joe Biden. Această fotografie a fost făcută înainte de alegeri, iar tânărul nu are legătură cu George Floyd.

Cumpărături la un magazin de haine din Detroit

O căutare inversă a imaginii pe motorul de căutare Google îți permite să găsești proveniența acestei fotografii. Ea apare într-un articol din ziarul local Pittsburgh Post-Gazette din 10 septembrie 2020.

Fotografia a fost făcută de Chip Somodevilla pentru agenția Getty Images și, de fapt, îl arată pe Joe Biden îngenuncheat pentru a discuta cu CJ Brown, fiul managerului unui magazin de haine din Detroit numit „Three Thirteen”.

Candidatul la Casa Albă a mers pe 9 septembrie la acest magazin pentru a face cumpărături pentru nepoții săi. AFP a găsit fotografia pe site-ul Getty Images, cu o descriere similară.

Într-un instantaneu realizat de un jurnalist AFP prezent la acest eveniment, Clement Brown, managerul magazinului și tatăl băiețelului din prima fotografie, apare în stânga, într-un tricou gri.

O altă fotografie AFP îl arată pe candidatul la prezidențiale îngenuncheat în fața magazinului, într-o altă ipostază.

Politicianul a postat o fotografie a acestui moment pe contul său oficial de Instagram, împreună cu un mesaj care explică rolul tinerilor în angajamentul său politic.

„Un președinte care unește”

Într-un discurs din 7 noiembrie, la câteva ore după anunțarea rezultatelor alegerilor, Joe Biden a promis că va fi un președinte care va uni America, după patru ani de frământări și diviziuni.

El se angajează să „fie un președinte care unește, nu care divizeaza”.

El a adus un tribut afro-americanilor, care au jucat un rol central în victoria sa. „Mă susțin întotdeauna, așa cum și eu îi voi susține”.

Sursa: Factuel AFP

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook